Waardering:

Theo van Gogh

De moord op Theo van Gogh was niet een actie van de Hofstadgroep of een moslimfanaticus (Mohammed B.) maar het gevolg van een gecompliceerd complot waarin de veiligheidsdiensten een grote rol speelden. Dit schrijft de Haagse thrillerauteur Tomas Ross in zijn nieuwste boek, De tweede november.

Zoals het de schrijver van ‘faction’ – de samentrekking van facts en fiction – zet Ross een ingwikkeld complot op rond de moord op Theo van Gogh. Een aantal van de hoofdpersonen zoals de jongeren van de Hofstadgroep, vormen de bekende feiten. AIVD-onderzoekers en de Marokkaanse informant zullen grotendeels fictie zijn, maar het onderscheid tussen feiten en fictie is in de boeken van Ross moeilijk precies aan te duiden.
Zo was volgens Ross de dader van de moordaanslag ooit in dienst van de AIVD en hield deze veiligheidsdienst de terroristencel in Den Haag al tijden in de gaten en was de veiligheidsdienst op de hoogte van een naderende aanslag.
Het plot van De tweede november kronkelt alle kanten op, maar net als in andere boeken van Ross blijft het geheel logisch en begrijpelijk. En al net zo gebruikelijk voor de thrillers van de Hagenaar zijn de Haagse bureaucraten uiterst geloofwaardig neergezet door Ross. Een prima thriller over verraad, dubbelspel en gewetenloze ambitie.