Andy McNab, Doodse stilte

Waardering:

mcnabOrganenhandel

De illegale handel in menselijke organen is een wereld om kippenvel van te krijgen. De allerarmsten staan voor een karige beloning een nier af om het leven van een superrijke man of vrouw te verlengen. Als het al vrijwillig gaat. En als het tot een nier ‘beperkt’ blijft. In het nieuwe boek van Andy McNab gaan de criminelen nog een flinke stap verder dan die ene nier.

De held van McNab, Nick Stone, lijkt eindelijk tot rust gekomen. Hij woont in Moskou met zijn vriendin die net is bevallen van een zoon. Maar de bevriende verpleeghulp blijkt plotseling verdwenen en Stone gaat haar achterna. Via Moldavië en Hongkong komt hij terecht in Mexico waarbij hij mensensmokkelaars tegen komt, een ziekenhuis voor illegale transplantaties in China en vervolgens de bendeleiders in Acapulco moet overwinnen.
Doodse stilte is een actiethriller zoals de lezer die van McNab – voormalig Brits commando – verwacht: Snel, gewelddadig en angstaanjagend. Hoe ver gaan mensen in hun jacht naar geld en luxe? Volgens McNab kennen deze mensen geen enkele remming. Een dode levert beenmerg, hart, nieren, lever en ga zo maar door. Een rekensommetje in het boek leert dat al die organen bij elkaar per mens zo’n vijftig miljoen euro oplevert.
Nick Stone dendert door de gelederen heen in zijn tocht naar de verdwenen verpleegster. Telkens wordt hij gepakt en opgesloten, maar hij weet uit elke val te ontsnappen. Heel erg geloofwaardig is het allemaal niet, maar de schrijver is een goede verteller en de fan van actiethrillers leest het boek in een adem uit.

Andere artikelen op deze site over: Andy McNab