Waardering:

Leren door te leven
Voor het leren schrijven van boeken is geen lesboek te vinden. Een goed auteur wordt je vanzelf door te leven, lief te hebben, een gezin, vrienden, de sociale omgeving. ‘Als ik cursus schrijven geef, zeg ik altijd: schrijven is niet te leren dan alleen door te leven’, aldus de Amerikaanse bestsellerauteur Tess Gerritsen. De schrijfster, een bekende naam mede door de op haar boeken gebaseerde tv-serie Rizzoli and Isles, is in Nederland om haar nieuwe boek, Ik weet een geheim, te promoten.

Wie aan de Amerikaanse schrijfster Tess Gerritsen denkt, denkt al snel aan de tv-serie Rizzoli en Isles; de spannende detectiveverhalen rond detective Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles. Maar die bekendheid berust eigenlijk op een misverstand. ‘De serie is inderdaad gebaseerd op mijn twee karakters in een serie boeken’, vertelt de schrijfster, ‘en de eerste aflevering is afgeleid van zo’n boek rond de twee vrouwen. Maar daarna heb ik er helemaal geen bemoeienis meer mee gehad. De tv-producenten zijn er een heel andere kant mee op gegaan. De personages zijn anders, ze beleven andere dingen. Het is echt allemaal verschillend in vergelijking met mijn boeken. De mensen vragen me wel eens of ik het vervelend vind dat de televisieserie een eigen weg is ingeslagen. Maar dat is echt niet het geval, hoor. Echt niet’. Ze voegt lachend toe: ‘Het is toch ook goed voor de verkoop van mijn boeken?’
Tess Gerritsen is in Nederland om haar nieuwe boek te promoten. Dit boek – Ik weet een geheim – is nummer twaalf in haar eigen serie verhalen over het vrouwelijke tweetal. In dit nieuwste verhaal vindt een aantal bizarre moorden plaats, waardoor de politie op het spoor komt van een oude zaak van pedofielen. Door de vermissing van een jong meisje komt een misbruikschandaal aan het licht. De kinderen die jaren geleden tegen de eigenaren van een kinderopvang getuigden, blijken nu slachtoffer te worden van rituele moorden. Een van die kinderen lijkt er meer van te weten, maar zij wil dit geheim voor geen prijs met de politie delen. Rizzoli en Isles moeten dan ook alles uit de kast halen om het mysterie op te lossen.
Tess Gerritsen: ‘Dat is toch het allerergste dat je als ouder kan overkomen. Je kunt verdwijnt en je weet niet wat er is gebeurd. Of dat je hoort dat je kind is misbruikt. Als moeder begrijp ik die angst voor wat je kinderen kan overkomen heel goed’. Dat bedoelt zij ook met haar opmerking dat er geen lesboeken bestaan om het vak van boekenschrijver te leren. ‘Het gaat om levenservaring, om vrienden, een gezin, kinderen krijgen. Voor mij is de ervaring van het moederschap misschien wel het belangrijkst als schrijfster van spannende boeken’.

Hoe is het om zo’n lange serie te schrijven?

Tess Gerritsen: ‘Dat vind ik prettig. De hoofdpersonen zijn eigenlijk een beetje vrienden van me geworden. Ik zie ze veranderen, ze krijgen relaties, verbreken relaties, krijgen vrienden om zich heen. Ik hou er van om weer een boek over ze te schrijven, want dan zie ik ze weer groeien. Eigenlijk is het schrijven van een serie aan de ene kant makkelijker omdat je de personen al kent en aan de andere kant moeilijker omdat het je in de verhalen beperkt. Daarom schrijf ik naast de serie ook wel aparte verhalen, omdat ik even iets anders wil. Zo ben ik nu bezig met een boek over geesten, spoken. Ik woon in de Amerikaanse staat Maine net boven Boston en daar woonden vroeger veel zeelieden, kapiteins. Veel van hen zijn op zee omgekomen en spoken nog hier rond. Mijn boek gaat over een vrouw die een huis koopt waaraan zo’n geest nog ronddwaalt. Zij wordt verliefd wordt op die geest van zo’n kapitein. In dat verhaal is er natuurlijk geen plaats voor Rizzoli of Isles’.

logo the house of booksBestel direct van de uitgever via deze link.