Waardering:

Het échte Amsterdam

Het nieuwe boek van de Engelse schrijver David Hewson gaat over ‘daterape’, drugs en moord. Maar het gaat vooral over Amsterdam. ‘Over de teloorgang van de stad. Over het échte Amsterdam, niet over de stad zoals die op een ansichtkaart staat’, zegt Hewson in de bibliotheek van het hoofdstedelijke hotel Ambassade.

Het verhaal van De Stenen Engel is een vervolg op vorige boeken, die Hewson schreef over de hoofdstad en inspecteur Pieter Vos. Ook nu gaat het weer over misbruik van jonge vrouwen. In een bar worden er drugs in hun drankje gedaan, ze raken buiten bewustzijn en worden vervolgens ruw verkracht. Als ze onverhoopt wakker worden, doodt de verkrachter zijn slachtoffer om aan ontdekking te ontkomen. In de vorige aflevering is de hoofddader opgepakt, maar de zaak is nooit helemaal opgehelderd. En nu lijkt het alsof de groep verkrachters weer toeslaat.
Maar het verhaal gaat ook over de stad. ‘Ik wil over het échte Amsterdam schrijven. Niet over de stad als een ansichtkaart, de kanalen, de oude gebouwen. Het is geen boek over moord alleen. Voor mij tellen echte mensen en de sfeer in de stad’, aldus David Hewson die voor de promotie van zijn boek weer eens in Nederland is. Voor zijn onderwerpen zoekt hij steeds andere landen en steden uit. Hij heeft al eens in Scandinavië gezeten, een serie over een commissaris in Rome en dan nu over Pieter Vos in Amsterdam. Voor het broodnodige onderzoek huurt hij regelmatig kamers en zwerft hij door buurten en wijken om die sfeer aan den lijve te ondergaan.
Hewson schetst vanuit een van de hoofdpersonen – een bloemenhandelaar op de Albert Cuypmarkt – de teloorgang van de stad. Te veel toeristen, airbnb, speculanten. Hewson: ‘De stad is om in te leven, niet voor de toeristen. Maar je ziet steeds meer hipsterbarretjes, er is alleen nog werk in de horeca, in hotels. Dat verdient niet veel en dus trekken mensen weg. En dan is er de Zuidas met de grote internationale bedrijven. Dat nieuwe geld loopt over naar de arbeidersbuurten zoals De Pijp. Als je de verhuur via airbnb niet controleert, verlies je het hart van de stad. Je ziet het in Venetië. Overal restaurants, bars, broodjeszaken, maar nergens een winkel om wc-papier te kopen. De winkels in Amsterdam verdwijnen ook langzamerhand uit de binnenstad. Dezelfde ontwikkeling zie je in Londen. Niet lang geleden was Shoreditch een echt ruige achterbuurt. Nu kost een appartement een miljoen pond en zijn er alleen nog maar barretjes en cafés’.
In De Stenen Engel is een tweede belangrijk thema de nieuwe commissaris die Pieter Vos in het keurslijf van haar regels wil persen. ‘Ik heb mensen hier gesproken en het blijkt dat heel veel nieuwe mensen van die echte managers zijn. Ze zijn van achter het bureau omhoog geklommen, zonder de dagelijkse praktijk te kunnen. Iedereen kent wel zo’n baas. Ik dacht: Ik geef Vos zo’n baas uit de hel. Maar tegelijk is die manager een kwetsbare vrouw. Ze heeft geen relatie en moet met hulp van datingsites toch proberen een man te ontmoeten’.
En tenslotte het onderwerp ‘daterape’. De spullen die in drankjes worden gegooid waarna de vrouw willoos seksueel wordt misbruikt. ‘Het is een vreselijke werkelijkheid van alledag’, verzucht David Hewson. ‘Het gebeurt overal. Al die zaken van #metoo. Ik heb met mijn boek niet overdreven, toch?’

Logo_BOEKERIJ_zwart-kleinBestel dit boek direct van de uitgever via deze link.