Waardering:

Aardig debuut, maar met onvolkomenheden

Een eerste boek is voor een schrijver zonder twijfel een spannend moment. Tess Franke heeft dit weekeinde die ervaring meegemaakt. Haar boek De Inwijding ligt in de winkel. Een leuk en vlot geschreven verhaal, vrolijk van toon, een tikje brutaal misschien, over een jonge advocate die in Amsterdam wordt ingewijd in de advocatuur, maar ook in de wereld van criminelen, bedreigingen en geweld.

In De inwijding introduceert Tess Franke de beginnende advocate Femke Wolzak. Deze Amsterdamse behandelt voor een vooraanstaand kantoor de echtscheiding van een gangsterechtpaar. Ondanks alle goede woorden en garanties wordt de gescheiden vrouw dood op de trap naar Wolzaks appartement gevonden. Het is het begin van een serie moorden die eindigen in de Amsterdamse liquidaties in het milieu van de zware misdaad.

Franke is zelf juriste en weet waar zij over schrijft. Samen met haar man en twee kinderen is zij een paar jaar geleden naar de Verenigde Staten geëmigreerd nadat haar man, advocaat in een aantal geruchtmakende zaken, was bedreigd. Met die ervaring in het achterhoofd heeft zij zich aan het schrijven van een thriller gezet. Het boek is overigens pure fantasie, laat de uitgever weten. “De inwijding is niet op ware feiten gebaseerd,” staat achterop het boek te lezen.

Het plot is niet het sterkste punt van De inwijding. De Amsterdamse politie wordt afgeschilderd als een stelletje onervaren domoren die de meest elementaire beginselen van de recherchekunst niet onder de knie hebben. Naar een gehuurd busje, waarmee het lijk was vervoerd, doen de agenten geen navraag, zodat Femke Wolzak met deze eer kan gaan strijken. Het maakt de oplossing er niet geloofwaardiger op.

Verder moet Franke aandacht besteden aan de karakters in haar thriller. Behalve de vrouwelijke hoofdpersoon komen de andere hoofdrolspelers niet echt uit de verf of ze zijn erg eendimensionaal neergezet.

Maar aan de andere kant beschikt Tess Franke over een verfrissende manier van schrijven: vol humor, modern en snel. Aan de tekortkomingen van het rammelende plot verandert het niets, maar door de aantrekkelijke stijl blijft haar boek van begin tot einde boeien.