Waardering:

wisselingFinale met occulte trekken

Met Wisseling van de wacht maakt Stephen King de trilogie rond Mr. Mercedes af. In deel één rijdt Brady met een gestolen Mercedes op een menigte in. De politie kan de dader niet vinden, maar de gepensioneerde rechercheur Bill Hodges weet hem te pakken te krijgen. In deel twee spelen slachtoffers van de aanslag de hoofdrol en in dit derde deel komt Brady slechter dan ooit terug. Dit boek is de schitterende afsluiting en een echte Stephen King met een mooi plot, eigenzinnige personages en een occulte insteek waarin de meesterhand van King is te zien.

Brady ligt verlamd in een verpleeghuis en kan ogenschijnlijk helemaal niets meer. Toch lijkt een experimentele geneeswijze een positieve invloed op hem te hebben. Achter al het gebrabbel en gekwijl lijkt Brady sterker dan ooit terug te komen. Zijn omgeving – artsen, verpleegsters, officieren van justitie – heeft niets door. Alleen Bill Hodges heeft door dat er iets aan de hand is, maar hij staat machteloos. Tot de hel losbarst.
Stephen King showt zijn schrijverskwaliteiten in deze trilogie die van een gewone misdaadroman langzaam overgaat in het geliefde grijze gebied van occulte verschijningen. Langzaam trekt hij de lezer zijn fantasiewereld in en eenmaal begonnen kan die lezer zich pas los maken als hij de allerlaatste bladzijde heeft omgeslagen. Wisseling van de wacht is echt een meesterlijk boek van de meesterverteller van spannende verhalen.

lsamsterdam-logoBestel direct van de uitgever via deze link