Waardering:

De boeken van de Amerikaanse schrijver Stephen King zijn nooit doorsnee. Het mag dan als een spannend boek beginnen, er komt altijd een moment dat het net iets anders, vreemder, buitenaardser wordt. De geldt ook weer voor zijn nieuwste boek, Het Instituut, dat deze week na de wereldpremière in de boekwinkel ligt. Het is opnieuw een verbijsterend goed verhaal over kinderen, blinde fanatici en over misbruik en vriendschap.

Op een stille ochtend in een buitenwijk van Minneapolis stopt een grote zwarte auto voor de deur van het huis van de familie Ellis. Drie mensen stappen uit, breken in en schieten de ouders dood in hun slaapkamer. Vervolgens nemen ze de twaalfjarige zoon Luke mee. De overval, die nog het meest aan een militaire operatie doet denken, heeft maar een paar minuten geduurd.

Luke wordt na zijn verdoving wakker in een kamer die er bijna net zo uitziet als thuis. Maar net niet helemaal. Op de gang blijken er nog veel meer kinderen rond te lopen die net als Luke met geweld uit huis zijn gehaald. Ze zijn in Het Instituut. Met strenge bewakers en verzorgers. Ben je braaf dan volgt een beloning. Maar verzet je je tegen de testjes, de injecties, dan volgt harde straf.

Heel geleidelijk dringt tot de hyperintelligente Luke door waar ze voor bij elkaar zijn gehaald in dat instituut. Ze hebben allemaal bovennatuurlijke krachten als telepathie of telekinese en de volwassenen van de instelling willen die krachten voor eigen gebruik aanwenden. De bazen hebben zich echter lelijk vergist, toen zij Luke ontvoerden. De jongen gebruikt zijn kennis en intelligentie om een uiterste poging te doen aan zijn lot te ontkomen.

Het Instituut begint naar de traditie van Stephen King als gewoon verhaal over een politieagent die vanuit Florida naar het noorden gaat liften. Volkomen toevallig komt hij in een klein dorp in South Carolina terecht waar hij nachtwaker wordt. Dan gaat het tempo in het boek omhoog als Luke Ellis wordt ontvoerd en vervolgens met de andere kinderen kennis maakt. De lezer volgt Luke en pas veel verder in het verhaal komt dat dorpje in South Carolina weer in beeld.

King heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan. Niet in de laatste plaats door de vele verfilmingen van zijn boeken voor de bioscoop of voor de televisie. Een hoogte punt was Mr. Mercedes en de twee daaropvolgende boeken, die ook zijn bewerkt voor televisieserie. Net als in Het Instituut begint het boek als een uitstekende thriller maar gedurende de trilogie blijkt er toch veel meer bovennatuurlijk aan de hand te zijn en verschuift het zwaartepunt van het verhaal naar paranormale begaafdheden.

Het maakt van het nieuwe boek van de bestsellerauteur King opnieuw een fascinerend boek over blinde ambities van fanatici en hun meelopers. En aan de andere kant staan de kinderen, niet alleen als slachtoffers maar ook krachtig door vriendschap en samenwerking. Het Instituut is uitstekend geschreven en is absoluut niet weg te leggen tot en met de aller-, allerlaatste bladzijde.

Bestel dit boek direct van de uitgever via deze link.