Waardering:

King-Eerlijke-vinderKing op z’n best

Een jongen vindt aan de oever van een beek een verborgen hutkoffer vol geld en aantekenboekjes van een vermoorde schrijver. Hij is de koning te rijk omdat hij ermee zijn ouders uit de brand kan helpen. Maar hij krijgt wel de krankzinnige eigenaar van die hutkoffer achter zich aan. Stephen King schrijft dit spannende verhaal op in zijn nieuwe boek, De eerlijke vinder, dat een prachtig vervolg is op zijn briljante thriller Mr. Mercedes.

Het slachtoffer van de overval is de schrijver John Rothstein die zich als een soort kluizenaar heeft teruggetrokken. Al jaren heeft hij niets gepubliceerd. Morris Bellamy, een gestoorde fan van de schrijver, pikt dat niet. Hij hoort een gerucht dat de schrijver dagelijks aantekeningen maakt en besluit de oude man te overvallen. Dat loopt uit de hand en uit angst voor de politie begraaft hij zijn schat in een hutkoffer.
Als hij vervolgens voor een verkrachting tot levenslang wordt veroordeeld, blijft die koffer jaar in jaar uit aan de oever van een beek liggen. Tot de jongen op het toneel verschijnt. Hij is zoon van een van de slachtoffers die Mr. Mercedes in het vorige boek heeft gemaakt door met zijn auto op een massa werkzoekenden in te rijden. De familie is in armoede vervallen en met het geld uit de hutkoffer kan het gezin uit het dal klimmen. Maar dan komt de gestoorde man vrij, die onmiddellijk op zoek gaat naar zijn schat. Als de hutkoffer leeg blijkt te zijn, gaat hij op jacht naar de ‘dief’. De gepensioneerde rechercheur en zijn vrienden, die Mr. Mercedes wisten op te pakken, moeten nu de jongen redden van de doorgedraaide Rothstein-fan.
De eerlijke vinder is een heerlijk boek om eens rustig voor te gaan zitten. Lekker geschreven, mooie karakters, prachtig plot en genoeg humor om de langzaam oplopende spanning te onderbreken. Het boek is echt Stephen King op z’n best.

logo luitingh-sijthoffBestel direct van de uitgever via deze link.