Waardering:

de_professor-187x300Moord of ongeluk

Een man wordt in het bos gevonden in een provisorisch graf. Na een kortstondig onderzoek pakt de politie de vermeende dader op, die vervolgens tot twintig jaar cel wordt veroordeeld. Maar is hij wel de dader? Sterker nog, is er wel sprake van moord. Schrijver Jacob Vis duikt na acht jaar voor de tweede keer in een opmerkelijke moordzaak. De eerste keer in een ‘true crime’ boek, nu in de vorm van een misdaadroman.

In 2007 schreef Jacob Vis ‘Het rijk van de bok’, waarin hij pleitte voor de onschuld van Henk H., die was veroordeeld voor de moord op Pim Overzier. Volgens hem was er helemaal geen sprake van moord. Naar aanleiding van dit boek wordt de zaak Overzier opnieuw onderzocht.
Onlangs is Vis in zijn nieuwe boek De Professor op deze zaak terug gekomen. In een spannend boek herhaalt zij zijn eerder ingenomen stelling.
In De professor moet Max Spaan twintig jaar de cel in voor de moord op Ron Verbeek. Na jaren schrijft een ex-agent dat er heel wat schort aan het gepleegde moordonderzoek. Een commissie met onder meer commissaris Ben van Arkel, een van Vis’ vaste personages, duikt opnieuw in de zaak Spaan. Hij ontdekt dat het bewijs niet deugt. Spaan is slachtoffer van tunnelvisie en van een ambitieuze officier van justitie.
De professor is een heel lekker leesbaar boek, doordacht geschreven en mooie personages. Dat het plot stoelt op werkelijk gebeurde feiten, geeft het boek het extra zetje dat nodig is om het ruim boven de middelmaat uit te doen stijgen. Een echte aanrader voor de vakantietijd ondanks het feit dat Vis al eerder over deze zaak schreef.