Waardering:

stephan ahnhemSchoolklas onder vuur

Als de klasgenoten na tientallen jaren een voor een worden vermoord, valt de verdenking logischerwijs op de verlegen jongen die in zijn schooljaren enorm werd gepest en vernederd. Rechercheur Fabian Risk, die zelf ooit in die klas zat, graaft dieper en achterhaalt beetje bij beetje het raadsel achter de moorden. Een zeldzaam spannend boek uit Zweden van Stephan Ahnhem, scenarioschrijver voor de tv-serie Wallander.

Stephan Ahnhem is de nieuwste thrillerauteur uit Zweden die op de Nederlandse markt is gekomen. Met zijn debuut ‘Zonder gezicht’ heeft hij in een klap de reuzesprong gemaakt van scenarioschrijver naar internationaal uitgegeven auteur. Dat is overigens niet ten onrechte want het boek is maar moeilijk weg te leggen zo goed is het geschreven en zo spannend is het plot.

Fabian Risk – de beoogde hoofdpersoon in een nieuwe serie die van Ahnhem wil gaan schrijven – is een workaholic en een eigenwijze rechercheur die niets liever doet dan in zijn eentje aan een zaak werken zonder zich van regels of teamwork iets aan te trekken. Bij zo’n man hoort vanzelfsprekend een slecht huwelijk en kinderen die hun vader zelden zien.

Door de keuze voor een dergelijke hoofdpersoon maakt Ahnhem nog maar eens duidelijk waar hij vandaan komt: Het Zweden van Henning Mankell. Donkere verhalen, mistroostige sfeer en personages met een vreemde achtergrond.

In ‘Zonder gezicht’ is Fabian Risk net verhuisd van Stockholm naar Helsingborg; de stad van zijn jeugd. Hij hoopt er samen met zijn vrouw Sonja en zijn twee kinderen op een nieuwe start voor hem en zijn gezin. Ondanks het feit dat hij nog met vakantie is, wordt hij betrokken bij de moord op een ex-klasgenoot. Als ook een tweede man uit zijn klas op beestachtige wijze wordt afgeslacht, is Fabian Risk niet meer te stoppen. Hij stort zich in het onderzoek waardoor van die nieuwe start weinig terecht komt.

Maar dan begaat Risk de fout om opnieuw als eenling op onderzoek uit te gaan, waarbij hij op gevoelige tenen gaat staan van onder meer de commissaris in Kopenhagen. Ondanks het feit dat hij van het onderzoek wordt gehaald, gaat Risk onverdroten voort met zijn onderzoek.

Ahnhem heeft met ‘Zonder gezicht’ een indrukwekkend debuut geschreven. Een beklemmend plot, personages die echt gaan leven en thema’s als pesten en buitensluiten op school en wraak maken van ‘Zonder gezicht’ een heuse pageturner. Hierdoor neem je voor lief dat Fabian Risk nogal clichématig is neergezet als briljant rechercheur met een problematisch privéleven.