Waardering:

huidpijnPijn, verdriet en privacy

Als een bekende tv-presentatrice in de problemen komt, is de pers er als de kippen bij om het leed uitgebreid te delen met de lezers. Verslaggevers zwermen rond haar woning in Amsterdam, fotografen proberen het meest emotionele plaatje te schieten. In die storm van aandacht moet de BN’er zich staande zien te houden en het raadsel van haar verdwenen vriend zien op te lossen. Huidpijn is opnieuw een enorme hit van bestsellerschrijfster Saskia Noort.

Presentatrice en journaliste Anne wil samen met haar grote liefde Sam haar leven inhoud geven. Maar dan laat Sam haar vallen en verdwijnt. Anne is in alle staten. Zeker als ook haar tv-contract na een mislukt optreden niet wordt verlengd. De roddelpers stort zich op de BN’er in de problemen. Huidpijn gaat dan ook niet alleen over verdriet en pijn, maar ook over privacy. ‘Een BN’r is tegenwoordig vogelvrij. De aanwezigheid van social media zorgen er voor dat iedereen altijd en overal zichtbaar is en dat een BN’er op elke misstap direct wordt afgerend’, aldus Saskia Noort desgevraagd. Heeft zij zelf ook zo’n last van paparazzi als BN’er? Dat valt mee, vindt zij zelf. ‘Ik heb daar niet zo’n last van want ik ben niet zo veel op tv. Maar het gebrek aan privacy in deze tijd kan wel een heel onveilig gevoel geven’.
Huidpijn is bijna een roman over het leven van een Bekende Nederlander in de huidige tijd van social media, waarbij iedereen met een mobieltje zich een journalist waant en zijn bevindingen op zijn facebookpagina toevoegt of zijn ‘nieuws’ op twitter uitschreeuwt. Toch is het geschreven als psychologische thriller waarbij Anne alles op alles moet zetten om niet haar familie en vrienden van zich te vervreemden.
Maar de titel Huidpijn? Dat komt nergens in het boek terug?
Saskia Noort: ‘Huidpijn verwijst naar een verschijnsel dat kan optreden als het verdriet om het verlies van een geliefde zo diep gaat dat de pijn voelbaar is via de huid van je hele lichaam. Dit wordt huidpijn genoemd. Het bestaat echt’.
Het boek schetst op een meer dan voortreffelijke manier hoe BN’ers door het leven moeten gaan als er eens iets tegenzit. Het plot is daardoor wat minder indrukwekkend en de aandacht voor de mediakant van de affaire maakt dat de spanning in het boek minder is dan gebruikelijk bij deze schrijfster. De vlotte pen maakt veel van dit ongemak goed, waardoor het toch een topboek mag worden genoemd.
anthosBestel dit boek direct van de uitgever via deze link.