Waardering:

Amsterdams vastgoed

In Los Geld werpt René Appel zich op de wereld van de Amsterdamse vastgoedwereld. Het snelle geld lonkt, is altijd net één stap verder weg. Niets is belangrijk, behalve geld. Onbetaalde rekeningen bestaan niet. Iedereen betaalt want de consequenties zijn voor een wanbetaler te erg om over na te denken. Opgepompte sportschooljongens komen je huis verbouwen, je vrouw, jezelf.

De Amsterdamse makelaar Ivo Verstegen komt in de handen van zo’n speculant terecht. Hij heeft wat deals voor hem gedaan en het geld bevalt hem prima. Maar dan maakt hij een fout en zijn gulle gever keert zich tegen hem. Ivo krijgt de schuld van een mislukte deal en hij moet betalen. Als zijn schoonvader vervolgens sterft en zijn vrouw een fortuin nalaat, wordt de vastgoedjongen hebberig. Hij wil geld zien. Vandaag nog. Daar moet Ivo Verstegen voor zorgen.

Met dit boek bewijst René Appel ten overvloede zijn meesterschap. Snedige dialogen, goede karaktertekeningen en een geloofwaardig plot. De prachtig opgebouwde spanning wordt door goed gedoseerde humor doorbroken. Jammer is alleen dat de schrijver in het boek zonder aanleiding het succes van enkele vrouwelijke thrillerauteurs hekelt. Zonder ze te noemen doelt hij op schrijfsters als Saskia Noort en Esther Verhoef. ‘Schrijvers met tieten’, schrijft Appel denigrerend.