Waardering:

Moord op een illegaal

Het valt in Edinburgh wel mee. De vreemdelingenhaat heeft er (nog) niet toegeslagen. Maar dat geldt niet voor Schotland als geheel. “Ik heb een zaak in Glasgow genomen, zodat John Rebus het kan oplossen,” zegt de Schotse succesauteur Ian Rankin over zijn nieuwe boek De Rechtelozen.

In De Rechtelozen wordt John Rebus geconfronteerd met de raadselachtige moord op een jonge immigrante, een illegaal in het Verenigd Koninkrijk wonende vreemdeling. Inspecteur Rebus, niet de meest geliefde agent van het Edinburghse politiekorps, is aan de kant geschoven in een klein district waar nooit iets gebeurd. Te vaak ruzie met de bazen, te eigenzinnig, te vaak een slok IPA-bier te veel op.

Tegelijk met deze zaak heeft zijn politiepartner Siophan problemen. In het verleden loste zij een verkrachtingszaak op en nu komen de ouders van het slachtoffer opnieuw om hulp vragen. Hun tweede dochter is er vandoor. Ondanks de persoonlijke betrokkenheid duikt ze in de zaak waarbij zij akelig dicht bij de veroordeelde verkrachter komt.

Ian Rankin heeft van deze nieuwe Rebus-thriller weer een hoogstandje weten te maken. Al jaren schrijft hij over ‘zijn’ Edinburgh en zijn John Rebus, maar dat is niet te merken. De serie blijft fris en elk nieuw boek is een genot om te lezen.