Waardering:

Verrassende thriller

Niets is wat het lijkt in het boek Alex van de Franse schrijver Pierre Lemaitre. De jonge vrouw die aan het begin van het boek wordt ontvoerd, lijkt het willekeurige slachtoffer van een sadist, maar uiteindelijk liggen de kaarten veel gennuanceerder. Lemaitre heeft een uitstekende thriller geschreven, die de lezer tot op de laatste bladzijde blijft verrassen.

Alex is de jonge vrouw die wordt ontvoerd en in een kist wordt opgesloten. Politiecommissaris Camille wordt zeer tegen zijn zin op de zaak gezet. Zijn eigen vrouw is hoogzwanger ontvoerd en vermoord. Dit trauma heeft Camille slecht verwerkt en de zaak van de verdwenen Alex brengt de moord op zijn vrouw weer bij hem boven. Toch gaat hij verbeten met zijn oude team op zoek naar Alex in de hoop dat het hem dit keer wel zal lukken om de vrouw op tijd te vinden.
Het verhaal zit echter niet zo simpel in elkaar. Naast het heden en het verleden dat bij Camille door elkaar loopt, is Alex niet het willoze slachtoffer waar de politie met alle macht naar op zoek is. Er is veel meer aan de hand en dat maakt het boek zo goed. Elke keer als de lezer denkt te weten hoe het zit, neemt het plot weer een onverwachte wending. Tot aan de prachtige finale blijft de spanning en verrassing in het boek aanwezig.
Zoals veel Franse boeken is het tempo niet erg hoog. Terugblikken, emotievolle mijmeringen en filosofische bespiegelingen drukken de snelheid van het verhaal. Maar de mooie schrijfstijl van Lemaitre maakt dat goed. Alex is dan ook uitstekende en verrassende thriller.