Waardering:

philip kerr zagrebPolitieagent in oorlogstijd

De Engelse schrijver Philip Kerr is op zijn best als hij schrijft over de Berlijnse politieagent Bernie Gunther in oorlogstijd. De auteur weet de sfeer van angst en geweld op te roepen die in Nazi-Duitsland aan de orde van de dag was. De beestachtige moord op onvoorstelbare aantallen mensen, de dreigend e nadering van de Russische legers, Kerr geeft het in De vrouw van Zagreb allemaal een plaats. Het nieuwe boek van Philip Kerr is daarmee een prachtig boek geworden: historisch correct, een mooi plot en schitterende sfeertekeningen.

In zijn nieuwe boek gunt Kerr de lezer een blik in de zwarte oorlogswereld van de Nazi’s. Concentratiekampen, zinloze en wrede moorden op vrouwen en kinderen, Arianisering, het vreselijke pallet van de oorlogsjaren. Bernie Gunther wordt er door Jozef Goebbels op uit gestuurd om de vader van een beeldschone actrice op te sporen in Kroatië. Daarmee hoopt de Nazi-propagandachef de actrice, die oorspronkelijk uit Zagreb komt, over te halen in een film te spelen.
In zijn speurtocht reist Gunther naar Joegoslavië en belandt er midden in de afgrijselijke burgeroorlog waar partizanen (communisten) tegenover Ustase (vooral Kroatische fascisten) staan. Tegelijk moet Gunther proberen de Gestapo, SS en SD te ontlopen en wordt hij bovendien ook nog eens hoteldebotel verliefd op de actrice.
De vrouw van Zagreb is een wervelwind van dreiging en romantiek, van haat en liefde, van patriotisme egoïsme. Philip Kerr schetst de omstandigheden in het belegerde Duitsland alsof hij er zelf bij is geweest. De onderdrukking door de Gestapo, het liederlijke leven van de Nazi’s, de oprukkende Russen en de dreigende nederlaag zijn de achtergrond voor de avonturen van Bernie Gunther die overal tussendoor moet laveren om in leven te blijven. De vrouw van Zagreb is daarmee opnieuw een fantastisch boek van Philip Kerr.

Logo_BOEKERIJ_zwart-kleinBestel dit boek direct van de uitgever via deze link.