Waardering:

nicci frenchWeerzien met het verleden

Het nieuwe boek van Nicci French graaft in het verleden van hoofdpersoon Frieda Klein en verdiept daarmee de spannende serie rond deze Londense psychotherapeute. Donderdagskinderen is weer een juweeltje van het Engelse schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French.

Het verhaal begint met het bezoek van een oude bekende van de middelbare school, die Frieda’s hulp vraagt voor haar puberdochter. Dochter Becky is onhandelbaar volgens haar moeder en ze heeft een eetstoornis. Frieda Klein heeft er eigenlijk geen zin in, maar stemt uiteindelijk toe. Dan blijkt dat Becky slachtoffer is van een misdrijf, maar dat gelooft in het dorp helemaal niemand.
Deze bekentenis van Becky roept sterke herinneringen op bij Frieda Klein. Zij raakt er van overtuigd dat beiden slachtoffer zijn van dezelfde dader. Klein gaat terug naar het dorp van haar jeugd om die dader te zoeken. Het wordt geen vrolijk weerzien met haar jeugd. Het dorp keert zich tegen de buitenstaander die in het verleden zit te wroeten.
Donderdagskinderen is het vierde deel van de serie rond Frieda Klein, de psychotherapeute die te pas en te onpas vragen stelt en zelden vragen beantwoord. In 2011 verscheen het eerste deel, Blauwe Maandag, en elk deel draagt de naam van een volgende dag in zich. Na meer dan tien thrillers, schrijft het echtpaar nu voor het eerst een serie rond een paar vaste hoofdpersonen, terwijl de boeken ook los van elkaar gelezen kunnen worden.
Tot nu toe is de serie van Nicci French een doorslaggevend succes. De serie is niet zo snerpend spannend en bloederig als hun eerdere boeken, het tempo ligt lager wat de verdieping ten goede komt. Het zijn zonder uitzondering uitstekend geschreven spannende romans met prachtige plots. Zo ook Donderdagskinderen, dat gewoon een genot is om te lezen.

Sterren: 5