Waardering:

David MarkMoord op overlevenden

De politie van Hull staat voor een raadsel: Een geadopteerd meisje is neergestoken in de kerk maar er is geen enkele aanwijzing. Tot er meerdere moorden worden gepleegd en rechercheur Aector McAvoy langzaam een verband ontdekt. David Mark vertelt dit verhaal in zijn debuut De mazen van het net. Een debuut dat smaakt naar meer.

Aector McAvoy is nu eens niet een machoman, een zuiplap of schuinsmarcheerder. Hij is dol op zijn vrouw en kind, een huiselijk type die beter is met de computer dan met het pistool of zijn vuisten. Het is een verfrissende aanpak van David Mark, die als misdaadjournalist de criminele kant van Hull heeft leren kennen, om nu eens een ander type rechercheur als hoofdpersoon van een nieuwe serie te nemen.

Samen met zijn chef Trish Pharaoh zet hij zich aan de moord op het meisje in de kerk. De recherche weet het raadsel niet op te lossen, maar dan volgen er nog meer raadselachtige moorden. McAvoy denkt er langzamerhand een patroon in te ontdekken. En net als hij op het punt staat een doorbraak te forceren, dreigt hij zelf het volgende slachtoffer te worden.

De mazen van het net vertelt het gruwelijke verhaal op een heldere manier, waarbij vooral goedmoedige McAvoy indruk maakt. David Mark weet wat schrijven is en blijkt bovendien een gedegen en geloofwaardig plot te kunnen verzinnen. Het bevat voldoende verrassingen en spanning om de lezer in zijn stoel te houden. Het is een prima debuut dat zeker meer voor de toekomst belooft.