Waardering:

Een serie die steeds beter wordt

Een reeks boeken met dezelfde hoofdpersonen vraagt heel erg veel van een schrijver. De karakters moeten steeds meer vlees op de botten krijgen, de belevenissen moeten afwisselend zijn en de aangepakte thema´s moeten voldoende aanspreken. Anders haken de lezers af. Lee Child bewandelt een andere weg. Wat begon als een povere serie over een ex-militair met veel gooi- en smijtwerk, is langzaam uitgegroeid tot iets mooiers. Lee Child geeft de boeken nu meer lading mee en de karakters zijn gaan leven. Zelfs de spijkerharde hoofdpersoon blijkt gevoelens te hebben.

De verhalen draaien om Jack Reacher, voormalig onderofficier in het leger bij de militaire politie. Zijn eenheid werd ingezet bij zware misdaden als geweld, moord of corruptie. Na zijn vertrek uit het leger is Reacher een soort zwerver geworden die overal waar hij komt als bij toeval in misdadige complotten verzeild raakt.

In het nieuwste boek De rekening wordt Reacher naar Californië geroepen door een van de leden van zijn oude team. Een oude kameraad is uit een helikopter gegooid en die dood moet natuurlijk worden gewroken. Samen met de leden van zijn oude team gaat Reacher op jacht, waarbij hij stuit op wapenfabrikanten, illegale verkopen en terroristen in Amerika.

Lee Child blijft ook in zijn nieuwste boek trouw aan zijn uitgangspunten. Met een snelle schrijfstijl, korte afgebeten zinnen en vlotte dialogen houdt hij de vaart er goed in. De wreedheid van de criminele wereld schuwt Lee Child niet. Integendeel, de wraak van Reacher op de moordenaar van zijn kameraden mag er wezen.

Maar Reacher blijkt over meer te beschikken dan alleen krachtpatserij, sterke vuisten en wreedheid. De thema’s kameraadschap, nostalgie en liefde wedijveren in De Rekening met de bekende onderwerpen uit deze snelle Amerikaanse boeken als de strijd tegen het islamitische terrorisme, ambtelijke corruptie en misdadige ondernemers. Jack Reacher is als bestrijder van het kwaad duidelijk in zijn rol gegroeid.