Waardering:

Verrassende thriller over vogelgriep

Het begint niet echt veelbelovend. Kan een boek over een Zweeds eilandje, dat wordt getroffen door de dodelijke variant van de vogelgriep, in het Nederlands blijven boeien? Ja, dat kan. Sterker, het is een verrassend goed boek van de Zweedse schrijfster Anna Jansson.

In het boek ziet een duivenmelker tot zijn verrassing een mooie duif op zijn dak zitten. Hij lokt hem binnen en wrijft zich in zijn handen over dat meevallertje. Maar de volgende dag is de nieuwe duif dood en zijn andere dieren ziek. Het is het begin van een epidemie van de vogelgriep op het eilandje. De kokkin van een zomerkamp van voetballertjes uit het dorp blijkt ook besmet. Hoe zal het de kinderen vergaan?

Ook de zoon van inspecteur Maria Wern zit in dat kamp, waarmee zij persoonlijk bij de zaak is betrokken. En als de ziekte steeds meer om zich heen grijpt, slaat ook bij haar de paniek toe. Zeker als de politie er langzaam maar zeker achter komt, dat de uitbraak van de ziekte misschien wel helemaal niet zo toevallig is als op het eerste gezicht lijkt.

Jansson haakt met Zondebok in op de angst voor een uitbraak van de gevreesde vogelgriep. Niet voor niets worden ook de Nederlandse kippen ‘opgehokt’ als de vogeltrek in voor- en najaar weer losbarst. Maar zij geeft er een extra dimensie aan door het te koppelen aan winstbejag en vreemdelingenhaat op het kleine eilandje voor de Zweedse kust. Daardoor is Zondebok is het zevende boek dat Jansson over ‘haar’ Maria Wern heeft geschreven. Maar op aanraden van de schrijfster is dit zevende boek eerder in het Nederlands uitgebracht vanwege de actualiteit van het onderwerp. De eenzame inspecteur – gescheiden, twee opgroeiende kinderen – wordt door de auteur mooi in beeld gebracht waardoor de lezer zich goed in haar kan verplaatsen. Ook de andere karakters zijn goed uitgewerkt, alhoewel de slechteriken wel erg eendimensionaal slecht blijken te zijn.
De schrijfstijl van Anna Jansson, sober en snel, maakt dat het boek makkelijk leest. De Zondebok is daarmee een verrassende thriller, veel meer dan zo maar weer een avonturenverhaal over een dreigende pandemie. Dat toont Jansson nog maar eens aan met het meer dan vermakelijke einde van het boek.