Een thriller als tussendoortje
Een klein dorpje aan de rand van Engeland, eenzaam ingeklemd tussen moerassen en zee, aan het begin van de vorige eeuw. Een tijd van bittere armoede, grote standsverschillen en bijgeloof. In die lugubere sfeer worden vreselijke moorden gepleegd, die allen in het teken lijken te staan van geheimen uit het verleden. Een nieuwe pageturner van de Engelse schrijfster Kate Mosse.
Vol van bijgeloof staat een groep inwoners van een klein Engels dorp op het kerkhof. Volgens de folklore wordt in deze ene nacht duidelijk wie er het komende jaar zal sterven. Iedereen let op de kerkdeur en dus ziet niemand dat een vrouw in de menigte wordt vermoord. En niemand ziet aankomen dat er in de dagen erna meerdere mannen zullen verdwijnen om op een gruwelijke manier te worden omgebracht.
De Engelse schrijfster Kate Mosse weet in haar nieuwe boek, De nacht van de vogels, de tijd en sfeer in het uitgestorven landschap uitstekend weer te geven. Geen wonder: ze is er geboren en getogen en woont na een paar jaar Londen in een stad in de buurt. ‘Ik ken de omgeving. Als kind zwierf ik hier tussen de moerassen’, zegt Mosse in hotel Ambassade in Amsterdam waar zij is gekomen om het nieuwe boek, De nacht van de vogels, te promoten.
De vreemde gebeurtenissen in het dorp lijken zich af te spelen rond een oud museum vol opgezette dieren. De eigenaar, Gifford, is verworden tot een zielige alcoholist. Zijn dochter hoopt op een mooiere toekomst, maar woont voorlopig nog thuis. De moorden stellen de politie voor een raadsel en het zijn uiteindelijk dochter Connie Gifford en de zoon van een van de verdwenen mannen die op onderzoek uitgaan.
‘In een ‘gothic’ thriller moet de natuur dreigend zijn, terwijl tegelijk er vanuit de mensen iets ergs aan lijkt te komen. Alles komt samen in het dorp. Vanuit de zee nadert de storm, wat de kust met de moerassen en inhammen tot een enge plek maakt. Prima voor een thriller. Zoiets kan niet in een lieflijk Frans landschap’, aldus Kate Mosse, die de omgeving al als kind leerde kennen. ‘Ik kon me concentreren op het plot, want het landschap ken ik. En over het fin de siècle, rond 1900, heb al eens eerder geschreven’.
Het verhaal speelt zich af in 1912; twee jaar voor de Eerste Wereldoorlog. Dat heeft een speciale reden, aldus Mosse. ‘De karakters denken dat zij het erg hebben. Maar wij weten wel beter. Er gaat nog iets veel ergers aankomen: de oorlog en de loopgraven. Die oorlog heeft Engeland veranderd. Veel meer dan de Tweede Wereldoorlog. Tot 1914, toen de oorlog uitbrak, was Engeland een standenmaatschappij. De hogere klassen konden doen wat ze wilden. Iedereen kende zijn plaats. Er waren twee rechtssystemen. Een voor de ‘upper class’ en een voor de rest. In die tijd zou het niemand interesseren als een dienstmeisje werd aangevallen door een man uit de betere stand. In die wereld speelt mijn boek’.
Ja, beaamt zij, het net zo goed een roman kunnen worden over de veranderende wereld. ‘Maar ik hou van puzzels. Een boek moet een begin en een eind hebben. Een roman heeft een open einde en dat wil ik niet. De vorm van een thriller past mij beter’.
Kate Mosse schrijft vooral dikke boeken en series over de geschiedenis: historische romans. Daar doet zij langdurig onderzoek voor. In die boeken reconstrueert zij een hele periode. Bovendien zijn er veel karakters nodig. ‘Dit boek gaat over een dorp, een goed huis, een slecht huis en een kerk. Het is beperkt in de tijd. Als ik zo lang aan het onderzoeken ben voor mijn historische boeken, wil ik wel blijven schrijven. Soms is dat een toneelstuk, soms is dat een thriller. Zo’n thriller is voor mij dan eigenlijk een tussendoortje’.
Bestel dit boek direct van de uitgever via deze link.