Waardering:

Onverwachte samenwerking leidt tot topboek

Kan Scandinavische sociale bewogenheid goed mengen met een Amerikaanse hard-boiled stijl van schrijven? Ja, dat kan. Dat bewijzen de Amerikaan James Patterson en de Zweedse Liza Marklund met hun thriller Partnerruil. De onverwachte samenwerking van de twee bestsellerschrijvers heeft geleid tot een topboek.

Het initiatief tot de samenwerking komt van de Amerikaanse schrijver Patterson. Die wilde graag een boek schrijven dat in een Europees land speelde. Samen met zijn literaire agent ging hij daarom op zoek naar Europese partner: een schrijver met een flinke staat van dienst. Niet eentje die op de slipstream van de beroemde Amerikaan hoopte mee te liften. Nadat zij hadden besloten Liza Marklund te vragen, was het contact snel gelegd.

De Zweedse schrijfster wilde al langer een Amerikaanse held in haar boeken introduceren en hapte meteen toe. Na lange telefoongesprekken en een ontmoeting in Florida hadden ze hoofdpersonen en plot in grote lijnen klaar. Daarna begon het schrijven, waarbij de teksten heen en weer werden gestuurd. “Dit is tot dusverre mijn favoriete partnerschap,” concludeerde Patteron. Ook Liza Marklund kijkt met een goed gevoel terug. “Ik heb er veel van geleerd, we hebben veel plezier gehad tijdens het schrijven en ik ben ook heel tevreden met het resultaat,” laat Marklund weten.

Het boek vertelt het verhaal over gruwelijke moorden in diverse Europese hoofdsteden. De seriemoordenaar of moordenaars slachten jonge stellen af en laat de lijken achter in houdingen die verwijzen naar beroemde kunstwerken. Een Amerikaanse rechercheur zit al maanden achter de groep aan. Hij heeft de jacht geopend, nadat zijn dochter een van de eerste slachtoffers is geworden. Hij krijgt in Zweden hulp van een journaliste. Terwijl de politiekorpsen van de Europese landen maar moeizaam samenwerken, zijn het vooral deze twee die achter de moordenaars aan gaan.

Alleen al dit uitgangspunt verraadt de achtergronden van de twee schrijvers. James Patterson houdt  van de eenzame held die tegen eenn overmacht moet opboksen, terwijl Liza Marklund op haar best is in de serie rond misdaadjournaliste Annika Bengtson. De cocktail van deze twee stijlen smaakt voortreffelijk. De agent en de journaliste vullen elkaar goed aan, het geloofwaardige plot hapert nergens en de vaart zit er vanaf de eerste bladzijde goed in. De vlotte stijl neemt de lezer bij de hand en laat niet meer los. Hopelijk is de samenwerking van Liza Marklund en James Patterson niet eenmalig, maar schrijven de twee nog meer van deze heerlijke thrillers.