Waardering:
Esther Verhoef
Esther Verhoef

Doodsangst op het Franse platteland

Hoe goed ken je je hartsvriendin van vroeger? Het meisje waar je zo tegenop kijkt, kan toch niet de foute kant op zijn gegaan? Deze vraag stelt de jonge journaliste Eva Lambregts zichzelf als zij bij haar vriendin Dianne op bezoek gaat. In het nieuwe boek van Esther Verhoef, Déjà Vu, gaat het om vriendschap en verraad tussen oude vriendinnen.

Eva Lambregts is journaliste bij een regionaal dagblad, maar raakt haar baan kwijt door bezuinigingen bij de krant. Zij wil gaan uithuilen bij haar vriendin Dianne die een onlangs naar Frankrijk is verhuisd. Dianne heeft de schepen achter zich verbrand en Eva heeft niets meer van haar gehoord, maar ze besluit toch te gaan. Als zij bij de eenzame boerderij aankomt, is Dianne er niet. Maar Eva gaat er van uit dat zij snel zal komen en trekt in haar huis.

In het dorp krijgt Eva alleen maar boze inwoners te spreken. Dianne heeft zich duidelijk niet geliefd gemaakt. Eva probeert uit te zoeken wat er aan de hand is en waarom haar vriendin is verdwenen, maar al snel blijkt er meer aan de hand te zijn. Want waarom is de argressieve ex van Dianne in de buurt en wat is het verband met de extreme milieuactivisten in de buurt?

Esther Verhoef heeft met Déjà Vu een beklemmend boek geschreven over twee jeugdvriendinnen die elkaar eeuwige trouw beloofden maar toch als twintigers hun eigen weg zijn gegaan. Langzaam dringt het tot Eva door dat zij Dianne veel minder kent dan zij altijd heeft gedacht. Déjà Vu is een uitstekend geschreven thriller over vriendschap en verraad. Het verhaal heeft vaart en staat bol van emotie en spanning.

Een extra dimensie van Déjà Vu is dat het grootste deel van het verhaal speelt in een klein Frans dorpje. Esther Verhoef heeft jaren in zo’n omgeving in hert zuiden van Frankrijk gewoond en dat is in het boek duidelijk te lezen in de manier waarop zij de stilte, het donker en het Franse wantrouwen tegen buitenstaanders beschrijft. Het geeft een extra dimensie aan een toch al heerlijke thriller.