Waardering:

Humor en geweld hand in hand

De Rotterdammer Elvin Post heeft iets met Amerika. Hij heeft er een paar jaar gewoond, ontmoette er zijn vrouw en nu hij terug is in Nederland blijft er over schrijven. Ook zijn derde thriller, Geboren Verliezers, speelt in Amerika.

In het boek proberen twee jongens uit een achterbuurt in New York het hoofd boven water te houden. Als kind hebben ze allebei voor een dealer gewerkt, maar de jongste heeft zich aan de greep van de misdaad weten te ontworstelen. Hij verkoopt nu tweedehands tijdschriften. Zijn broer verdient zijn geld nog steeds op een straathoek met de verkoop van drugs totdat alles uit de hand loopt. Een nieuwe bende begint met geweld de oude dealer en zijn mannen van de straat te jagen.

Zoals gebruikelijk heeft Elvin Post zijn boek weer vol gestopt met vreemde vogels en rare gebeurtenissen en komische scènes. De geflipte dealer die steeds meer moeite heeft om werkelijkheid en nachtmerrie te scheiden, zijn karikaturale vrouw met haar kleine schoothondje, de alcoholistische moeder, het zijn de typische ingrediënten van een boek van Elvin Post.

Het is overigens opvallend, dat Geboren Verliezers veel gewelddadiger is dan eerdere boeken van de jonge schrijver. In vorige boeken zocht Elvin Post nog wel eens te gretig naar de vrolijke noot. Daarmee heeft hij in zijn derde boek afgerekend, wat het verhaal ten goede komt.

Elvin Post is net als een andere Nederlandse thrillerauteur Simon de Waal een geboren verteller. De spanning in Geboren Verliezers zit niet in het politiewerk of de verrassende wending in het plot, maar in de manier waarop Elvin Post naar de climax in het boek toewerkt. De prima dialogen in het boek versterken het verhaal nog eens een keer. Het is alleen jammer dat die laatste spannende bladzijden de lezer niet echt meer verrassen. Maar dat neemt niet weg dat Elvin Post een prachtig boek heeft geschreven.