Waardering:

poppenhuisDe nieuwe Amsterdamse thrillerschrijver is een Engelsman

Een schrijver die nooit over zijn eigen land schrijft, is zeldzaam. De Engelsman David Hewson is zo iemand. ‘Ik schrijf graag over plaatsen die ik niet ken’, zegt de auteur over zijn nieuwe boek, Poppenhuis. Na Rome en Kopenhagen heeft Hewson nu Amsterdam als plaats van handeling uitgekozen. Met een prima politieroman uit hartje Amsterdam heeft de Engelsman de aftrap voor de nieuwe serie gegeven.

hewsonWat is er meer Amsterdam dan een verslonsde woonboot in de gracht en een bewoner die steevast dronken of stoned thuis komt? De Engelse schrijver David Hewson heeft de sfeer van de grachtengordel prima in de pen. ‘Dit boek kan echt alleen maar in Amsterdam spelen. Een woonboot, een poppenhuis in het Rijksmuseum en overal fietsen’, aldus Hewson die in zijn boek de hoofdpersonen Pieter Vos en Laura Bakker op stadsfietsen rond laat rijden.
David Hewson zit op de trap van Pakhuis De Zwijger tijdens de Avond van het Spannende Boek. Bij de tafeltjes draait een dj te harde muziek, in de aparte zaal voor boekenverkoop is het te druk. Dan maar de trap. ‘Wat moet die harde muziek tijdens een boekenavond’, moppert hij. ‘Op een avond als dit moet je rustig kunnen praten’. Maar met een glas bier in de hand en comfortabel op de derde trede komt het gesprek toch goed op gang.
‘Ik schrijf eigenlijk nooit over Engeland. Ik wil plaatsen die ik niet ken zodat ik het boek zelf kan invullen. Dan wordt schrijven voor mij nooit routine’. Hij heeft voordat hij neerstreek in Amsterdam boeken geschreven naar aanleiding van de tv-serie The Killing die in Denemarken speelt. En daarvoor heeft hij een langlopende serie geschreven in Rome. ‘Voor Amsterdam hoef ik gelukkig geen nieuwe taal te leren. Iedereen spreekt hier Engels. Ja, voor Rome heb ik Italiaans geleerd’.
In Poppenhuis zijn de hoofdrollen weggelegd voor Vos en Bakker. De eerste is een oudgediende die is ingestort nadat zijn tienerdochter spoorloos is verdwenen. Bakker is een aspirant-agent uit Dokkum. Hewson weet opvallend goed de Amsterdamse arrogantie tegenover een ‘meisje uit de provincie’ in zijn boek te verwerken.
Bakker wordt er op uit gestuurd Vos te halen als een tweede tienermeisje verdwijnt. Het lijkt erg op de gebeurtenissen met de dochter van Vos en de commissaris wil zijn beste rechercheur terug. Vos staat op uit zijn lethargie en samen met Bakker gaat hij op speurtocht naar de tienermeisjes. Die tocht brengt de twee in de donkerste buurten van de hoofdstad. Het leidt tot een vriendschap maar niet meer. ‘Er komt geen romantiek aan te pas tussen Vos en Bakker. De vraag of ze het gaan doen of niet speelt niet. Het zijn gewoon vrienden, goede collega’s’.
Echt donker is Poppenhuis overigens niet. Dat wil Hewson niet meer. ‘Na The Killing wilde ik iets anders. Scandinavische thrillers zijn nogal donker, zwaar. Ik wilde nu iets vriendelijker, met de nodige humor. Amsterdam is warm en vriendelijk. Daarom past deze stad nu goed bij mij. Het boek speelt vooral in de Jordaan. Dat is als een dorp in de grote stad. Mensen kennen elkaar. Het was een buurt voor de werkende klasse, maar daar is niet veel van over. Het is ‘yuppified’ zoals wij zeggen’.
Om de sfeer van de stad goed te leren kennen, blijft Hewson zo’n zes weken in de stad van zijn keuze. ‘Ik huur een appartement voor een paar weken. Dat heb ik in Rome gedaan en vorig jaar in Amsterdam. Na die tijd ga ik naar huis om te schrijven. Ik heb de afstand nodig om mijn verhaal af te maken. Deze zomer zit ik weer in Amsterdam voor het volgende boek in de serie met Vos en Bakker. Voor een korte trip als dit gaat mijn vrouw niet mee. Maar als ik deze zomer hier zes weken ben gaat ze waarschijnlijk wel mee’.
In de serie blijven wel dezelfde mensen een rol spelen, maar telkens moet een andere rechercheur een belangrijkere rol krijgen. ‘Ik wil net als Ed McBain in zijn beroemde serie ‘87th Precinct’ de aandacht verschuiven van de ene naar de andere agent. Nee, ik weet echt niet hoelang de serie zal worden. Dat hangt van de uitgever af. En van de vraag vanuit het publiek. Eerlijk gezegd ben ik best wel zenuwachtig over hoe het boek zal vallen bij de Nederlandse lezers’.

Logo_BOEKERIJ_zwart-kleinBestel dit boek als e-boek direct van de uitgever via deze link.