Waardering:

Slaughter-VeroordeeldSeksisme en geweld

Karin Slaughter heeft haar hoofdpersonen Will Trent en Sara Linton even in de wacht gezet. De bestsellerauteur heeft zich nu gestort op een serie over Atlanta in de jaren zeventig. De jaren zeventig van de vorige eeuw waren jaren van verandering en dat fascineert haar. Veroordeeld is een uitstekende thriller geworden vol discriminatie, seksisme en geweld.

foto Alison Rosa
foto Alison Rosa

Het zijn niet de jaren zestig die Karin Slaughter boeien. Zij is een kind van de jaren zeventig. Geboren in 1972 in een kleine stad in de Amerikaanse staat Georgia – hoofdstad Atlanta – is zij gefascineerd door de jaren van haar jeugd. Slaughter: ‘Aan die revolte in de jaren zestig deden maar zo weinig mensen mee. Misschien een of twee procent van de bevolking. De echte veranderingen kwamen pas in de jaren zeventig onder invloed van de Vietnamoorlog. Er was een algemene desillusie in de staat, de Amerikanen verloren hun superioriteitsgevoel dat het land jaren kenmerkte’.

Volgens haar is Veroordeeld een ‘heel optimistisch boek’, want het beschrijft hoe oude mannen hun controle verliezen. ‘Het is tijd voor verandering. Die affaire met de eigenaar van een basketbalclub in Californië die racistische uitspraken deed? Daar had niemand zich toen aan geërgerd. Nu wel’.

Veroordeeld gaat nu eens niet over rechercheur Will Trent en kinderarts Sara Linton. Die krijgen even een rustpauze, glimlacht de schrijfster. ‘Ik denk over mijn boeken in series. Zes boeken over Grant County was genoeg. En nu is in de nieuwe serie Will langzaam veranderd. Zelfverzekerder geworden. Dan komt hij Sara tegen. Die is nog druk bezig met de rouwverwerking van de dood van Jeffrey, haar man die in de serie over Grant County is vermoord. In het laatste boek over Will en Sara hebben ze toch een relatie gekregen. Maar hoe moet het nu verder. Will Trent heeft nogal wat bagage bij zich. Daar moet Sara mee verder naar een nieuw hoofdstuk in hun leven. Wie de serie goed heeft gelezen, weet dat Sara niet echt gelukkig is met haar baan in het ziekenhuis. Zij gaat in een volgend boek terug naar forensisch werk. Daarmee zal ze meer op de voorgrond komen’.

De fans zullen echter nog wel even moeten wachten op dat nieuwe hoofdstuk van Will en Sara. Slaughter heeft nu een thriller over Atlanta in de jaren zeventig geschreven en hierna volgt een spannend boek zonder agenten en rechercheurs. ‘Ik vind dat een schrijver zichzelf voortdurend moet uitdagen. Schrijven moet spannend blijven. Het mag voor mij geen routine worden’.

Wat fascineert haar zo in die jaren zeventig? Ze was maar net geboren dus het zijn geen persoonlijke herinneringen?

Karin Slaughter: ‘Het was een tijd van enorme veranderingen. Sociale veranderingen, emancipatie van vrouwen, de eerste zwarte burgemeester. De federale overheid bepaalde dat de politie de samenstelling van de stad moet weerspiegelen en gaf de gemeenten er enorme subsidies voor. Om de subsidie binnen te halen nam Atlanta vrouwen wel aan in het politiekorps maar tot ver in de jaren zeventig schreven zij parkeerbonnen uit en zaten op kantoor rapporten uit te tikken. Een bekende grap uit die jaren vertelt over een winkelende vrouw. Zij belt het alarmnummer. ‘Ik zie een vrouw een politieauto stelen! Dat was dan een vrouwelijke agent die met een dienstauto vertrok. Zo vreemd was het toen nog om vrouwelijke agenten te zien’.

In het boek spelen de twee vrouwelijke agenten Kate en Maggie de hoofdrol. Zij raken steeds meer betrokken bij de jacht op een seriemoordenaar die agenten op straat executeert. De vrouwen moeten zich wapenen tegen de voortdurende pesterijen en graaiende handen van hun mannelijke collega’s. Vooral de oude garde verzet zich met hand en tand tegen elke verandering.

In Veroordeeld weet Karin Slaughter die angst voor verandering uitstekend in een thriller vast te leggen. Haar sociale engagement is daarbij opvallend. Zo vaak komt het niet voor dat een Amerikaanse thrillerauteur zo´n progressieve stelling inneemt. Haar hart ligt overduidelijk bij de onderdrukte vrouwen en zij gruwt van de machomannen die met harde hand de macht proberen vast te houden. Het geeft een extra dimensie aan haar nieuwe boek. Het maakt Veroordeeld tot meer dan alleen een pageturner.

Link naar boekBestel direct van de uitgever via deze link.