Waardering:

Onbehagen en spanning

Wat gebeurt er als iemand je identiteit steelt? Als er iemand rondloopt met jouw paspoort, een auto op jouw naam heeft gezet, heb je zonder dat je het weet een probleem. Maar als die onverlaat dan ook nog eens een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakt, dan komt de politie langs en dan weet je dat je een probleem hebt. Charles den Tex heeft over het stelen van identiteiten en de manier waarop criminelen en terroristen van die gestolen papieren gebruik maken een heel erg goede thriller geschreven.

In ‘Cel’ wordt de identiteit van Michael Bellicher gestolen. Hij komt er achter dat er iets grondig mis is, als hij getuige is van een dodelijk verkeersongeluk. Hij wordt verhoord en vervolgens aangehouden door de politie. Het blijkt dat hij in Monster, een dorp in het Westland, is doorgereden na een aanrijding, waarbij een fietser om het leven is gekomen. Maar daar was hij helemaal niet, weet Bellicher. Maar geen agent gelooft hem. Bellicher moet tegenover politie en justitie bewijzen dat iemand zijn identiteit heeft gestolen. Op die speurtocht komt hij er achter dat het geen alledaagse criminelen zijn die zich hiermee bezig houden. Zijn naam is zelfs doorverkocht aan een schimmige instelling die banden lijkt te hebben met internationale terroristen.

Bellicher was ook de hoofdpersoon in het vorige boek van Charles den Tex, ‘De macht van meneer Miller’, waarvoor de schrijver voor de tweede keer de gouden strop won. Met deze hoofdpersoon lijkt Den Tex het helemaal te hebben gevonden. De snelle taal die Den Tex gebruikt, past precies bij zijn hoofdpersoon, een Amsterdamse bedrijfsadviseur. Verder is het niet alleen de spanning die door de auteur prachtig wordt opgebouwd. Het zijn ook de bijtende humor en de vreemde vogels in het boek die boeien. De beschrijvingen van de glazen stad liegen er verder niet om. De deprimerende kerktorens die boven de kassen uitsteken, worden al net zo goed beschreven als de dwaalweggetjes die overal en nergens door het Westland lopen.

‘Cel’ laat de lezer achter met een gevoel van onbehagen, want er zal maar iemand rondlopen die er met jouw leven vandoor gaat. Maar tegelijk is het boek een echte actiethriller met achtervolgingen, knokpartijen en militaire ondervragingen, die de lezer van spanning op het puntje van zijn stoel houdt. Een perfect boek is misschien wel te veel gezegd, maar Charles den Tex komt er met zijn nieuwste boek in ieder geval wel dichtbij.