Waardering:

nachtvlinderSchrijven als cadeautje

Een Amsterdamse rechercheur die spannende boeken schrijft is niet zo bijzonder. Maar als die boeken dan echt ‘Haags’ zijn, is er meer aan de hand. Schrijfster Carina van Leeuwen erkent dat zij ooit is overgehaald om naar het ‘cold case team’ van Amsterdam over te stappen. Maar toch, zegt zij: ‘Den Haag blijft echt mijn stad’.

carina van leeuwenHet schrijven van boeken is voor Carina van Leeuwen niet iets vanzelfsprekends. Zij droomde er als puber niet van, heeft er niet alles voor gelaten om tot het gilde van broodschrijvers te behoren. Nee, het is een uit de hand gelopen hobby, zegt zij in een gesprek in Nieuwspoort aan de Lange Poten. ‘Ik zat op een bijeenkomst te praten met een redacteur en na het tweede wijntje was die weddenschap er: over vijf maanden zou ik een manuscript inleveren. Waarover? Dat wist ik toen niet. Maar het was logisch om over mijn werk als forensisch rechercheur te schrijven en na die vijf maanden lag het er’.
Inmiddels heeft zij naast haar fulltime werk als forensisch rechercheur al drie thrillers op haar naam staan. In de derde, Nachtvlinder, snuift een callgirl een dodelijke dosis witte heroïne, wordt een verdronken man in zee gevonden en ontploft een huisje in vakantiepark Kijkduin. Ogenschijnlijk losstaande gebeurtenissen, die door forensisch rechercheur Renee Spaan toch een link ontdekt. Tegelijk moet zij zich wapenen tegen mogelijk geweld dat tegen haar kan worden gebruikt. Nachtvlinder is daarmee een goed en met kennis van zaken geschreven politieroman met een fraai plot.
Die kennis van zaken is logisch, want in het echte leven werkt Carina van Leeuwen al 25 jaar bij de politie. Daarvoor werkte zij in de zorg. ‘De politie leek mij altijd leuk, maar ik was te klein en daarna te oud. Toen dat werd afgeschaft heb ik eigenlijk voor de lol een folder ingevuld en voordat ik wist wat er gebeurde, zat ik op de opleiding. Tijdens de eerste stage kwam ik bij een dode man. Een schreeuwende en huilende vrouw zat in de buurt met een koekenpan in de hand. De technische rechercheur concludeerde dat die pan paste in de verwonding van de man. Ik dacht meteen: Dat wil ik ook doen’.
De technische – tegenwoordig genoemd forensische – recherche was in die jaren niet populair. Maar dat is nu wel anders met series als CSI op tv. Nu zitten de opleidingen vol en komen er veel mensen af op de ‘masterclass’ die Carina van Leeuwen geeft. ‘Ze willen een echte rechercheur zien. Maar ik zeg altijd: de tv ruik je niet en de wapperende blonde haren en hoge hakken kan je beter vergeten’.
Haar boeken baseert zij op de echte zaken die zij heeft behandeld. Maar dan wel zo, dat iemand een zaak of persoon zal herkennen. ‘De boeken zijn bedoeld als ontspanning en dat wil ik niet bereiken over de rug van de achterblijvers’, zegt zij stellig. Nu de derde aflevering van de serie rond Renee Spaan af is, gaat zij ‘in de pauzestand’, kondigt zij aan. ‘Ik ben niet al met de vierde bezig. Het is ten slotte heel hard werken. Een fulltime baan, een relatie en dan ook nog schrijven’.
Maar waarom in Amsterdam werken en over Den Haag schrijven? Van Leeuwen: ‘Ik ben overgestapt naar het cold case team omdat die meer boden dan Den Haag. Inclusief een opleiding aan de hogeschool Amsterdam. Voordat ik bij de politie werkte, heb ik veel gereisd en overal gewoond. Maar ik woon nu 25 jaar in Den Haag. En dat is echt wel mijn stad ook al werk ik in Amsterdam’.

DrukwerkBestel direct van de uitgever via deze link