Waardering:

Een opmerkelijk duo

Een vrouw wordt in een houten kist gevonden, gedood met drie zwaarden. Deze vreselijke moord brengt een rechercheur er toe om de hulp van een ‘mentalist’ in te roepen. Haar collega’s vinden het maar niets, maar zij zet door en het vreemde duo blijft ondanks alle scepsis doorgaan. De jacht op de dader is opgetekend in een prachtig boek, dat de bekende Zweedse thrillerschrijfster Camilla Läckberg schreef samen met mentalist Henrik Fexeus.

De Zweedse mentalist is heel even stil als hem de vraag wordt voorgelegd wat een mentalist eigenlijk is. Een goochelaar? Psycholoog? Entertainer? ‘Eigenlijk alle drie tegelijk’, zegt hij lachend. ‘Een mentalist is iemand die mensen kan beïnvloeden, iemand die de lichaamstaal van mensen begrijpt en daar op kan inspelen’, zegt Henrik Fexeus.

Foto Elisabeth Toll

Even voor de zekerheid maar even een definitie van een mentalist: volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek is een mentalist een artiest die de illusie wekt dat hij over buitengewone mentale vaardigheden en vermogens beschikt.

Het duo Camilla Läckberg en Fexeus zit aan de lange tafel in de bibliotheek van het Amsterdamse Ambassadehotel met voor zich op tafel hun eerste boek samen. Onder de suggestieve coverfoto prijkt de korte titel: Box. In het vuistdikke boek – ‘Het is veertig pagina’s dikker dan in de Zweedse versie. Heeft het Nederlands meer woorden nodig?’ grapt Camilla als zij Box met zijn 633 pagina’s op tafel ziet – zoekt rechercheur Mina Dabiri samenwerking met mentalist Vincent Walder om een bizarre moord op te lossen. De twee zijn beiden sociaal vreemde figuren, die worstelen met trauma’s uit hun verleden. Hun omgeving verzet zich tegen de samenwerking, maar dat weerhoudt ze er niet van door te zetten tot het einde. Hun speurtocht naar de dader dwingt Dabiri en Walder tot een confrontatie met hun eigen verleden terwijl de moorden doorgaan. Box is een uitstekende thriller met een langzame opbouw van spanning en geschreven met een mooie, vlotte pen.

Dat mag de lezer ook wel verwachten van het schrijversduo. Läckberg heeft al een hele rij thrillers op haar naam staan en van Fexeus zijn in Zweden al diverse non-fictie boeken verschenen. Beiden hebben hun sporen verdiend op hun eigen terrein en zijn nu overgestoken naar elkaars expertise. Camilla is terecht gekomen op het psychologische, non-fictie vlak en Henrik heeft zich in misdaad en fictie verdiept. ‘We kennen elkaar al zo’n vijftien jaar’, legt Camilla uit. Ze gaat verder: ‘We zaten een keer bij elkaar en spraken over een plot voor een thriller. Dat leek ons allebei een hartstikke goed verhaal. En dat leidde tot de gevreesde vragen: ga ik dat schrijven, gaat hij het schrijven of doen we het misschien samen’.

Het antwoord op die vragen is duidelijk, gezien het boek dat er nu ligt. Hoe ging de samenwerking? Veel ruzies?

Camilla Läckberg: ‘We gaan onze vriendschap niet in de waagschaal stellen. Het is gewoon heel goed gegaan. De deadline voor het tweede deel van het verhaal is net gepasseerd en we wachten nog steeds op onze eerste ruzie. Het verhaal dat we willen vertellen is te veel voor één boek, daarom hebben we het in drie delen geknipt. Het tweede deel heet Cult en ligt nu in Zweden bij de uitgever. Deel drie gaat wat langer op zich laten wachten. Ik begin nu eerst aan een nieuw boek dat de serie Fjällbacka vervolgt en Henrik gaat eind van het jaar weer door met een nieuwe theatertournee door Zweden’.

Henrik Fexeus: ‘Het was eigenlijk best fijn om een pauze in te lassen in mijn voorstellingen. We zijn er op de een of andere manier in geslaagd samen te werken. We schreven altijd bij Camilla thuis. En als we hier niet waren, dan zaten we elke avond berichten naar elkaar te sturen. Wat vind je hiervan, wat vind je van het verhaal zo’.

Camilla Läckberg: ‘We wilden niet in een café of zoiets gaan zitten om te schrijven. Wie weet herkennen mensen ons van de tv. En dan gaan ze denken dat we een relatie hebben of zo. En dat is gewoon niet waar’.

Henrik Fexeus: ‘We hebben in de woonkamer van Camilla echt heel erg veel lol gehad tijdens het schrijven.

Camilla Läckberg: ‘Zaten we naast elkaar op de bank dingen op te zoeken. We zijn allebei dol op google en zoeken alles wat we tegenkomen op’.

Henrik Fexeus: ‘Onze fans zijn factcheckers. Alles in het boek moet gewoon kloppen. Er is niets wat Vincent Walder doet, dat niet in het echt kan gebeuren’.

Het was voor de twee wennen om buiten hun eigen expertise te werken. Toch wilden ze niet in de valkuil trappen dat Camilla de moorden en het politiewerk voor haar rekening zou nemen en Henrik zich op Vincent Walder zou concentreren. Ook Fexeus schreef over de afschuwelijke moorden en Camilla boog zich over de goochelkunst van Vincent. ‘Ik ben altijd een nerd geweest en wil alles onderzoeken tot ik het begrijp. Als Henrik weer eens iets nieuws vertelde, zoek ik het op’. En andersom ging het ook zo. ‘Zij stuurt mij iets over de misdaad en dan ga ik het opzoeken. Ik lees zelf geen misdaadverhalen, maar ik begrijp wel dat het goed is om zo’n boek met zo’n vreselijke moord te beginnen’, aldus Fexeus.

De twee hoofdpersonen Mina en Vincent zijn niet zo maar in de hoofden van de schrijvers op gekomen. ‘Ik heb ooit iemand gekend die mij op het idee van Mina bracht’, zegt Camilla. En Henrik: ‘De twee personen passen niet in de samenleving. Toch moet er volgens mij ruimte zijn voor iedereen. Ook voor mensen met een aandoening die aan autisme doet denken. Zoals ze lang over mijn dochter dachten’.

Maar dat daadwerkelijk samen schrijven van een boek. Ging dat vlekkeloos?

Camilla Läckberg: ‘Ik was vooraf best bang. Zou het wel lukken? Ik ben een enorm chaotische schrijver. Terwijl Henrik heel georganiseerd is. Met van die indexkaarten. Ik zei: Zo kan ik niet werken. We hebben de scenes verdeeld. En als we er een af hadden, stuurden we die naar de ander, die het dan ging bewerken’.

Henrik Fexeus: ‘Het is dus niet zo dat zij de misdaadscenes en ik de mentalist deed. We wilden niet dat mensen in de tekst zouden kunnen aangeven wie wat heeft geschreven. En dat is goed gelukt. Vinden we zelf’.

Bestel direct van de uitgever via deze link.