Waardering:

Verrassend plot in winnend boek Gouden Strop

Een politieagent handhaaft de wet en treedt dus op tegen mensen die wetten en regels aan hun laars lappen. Maar er zijn natuurlijk ook rotte appels in het korps,­ net zoals die er zijn in andere beroepen. Het boek ‘De minzame moordenaar’ van de Vlaamse schrijver Bram Dehouck, de onverwachte winnaar van de Gouden Strop voor de beste Nederlandstalige thriller, draait om zo’n ‘foute’ agent.

De politie in Ieper buigt zich over drie moorden. Het lijkt alsof er een seriemoordenaar actief is in de Vlaamse stad. Maar de schrijver draait het verhaal al snel om. Het is een agent die de moorden heeft gepleegd. Als er een verdachte wordt opgepakt, haalt Ieper opgelucht adem. De agent neemt zich voor te stoppen met moorden, maar kan hij wel stoppen.

Dehouck neemt de lezer mee in de verknipte wereld van een seriemoordenaar. De agent is tot een paar jaar geleden nog een gewone man: dolgelukkig met zijn vrouw, die zwanger is van hun eerste kind. Een traumatische gebeurtenis maakt aan dat geluk een einde en laat de agent verbitterd en wraakzuchtig achter.

Het lijkt een simpel plot, maar de schrijver maakt van ‘De minzame moordenaar’ veel meer dan een lekker leesbare thriller. Met prachtig proza schetst Dehouck zijn gestoorde hoofdpersoon in de sombere Vlaamse stad Ieper, de stad van de Eerste Wereldoorlog, de loopgraven en de honderdduizenden zinloze doden in de Vlaamse modder. ‘De minzame moordenaar’ blinkt uit in taal, beschrijvingen en dialogen. Een prachtig boek en een terechte winnaar van de Gouden Strop.