Waardering:

Armoede en vrouwenhandel

Het rijke westen wil liever niet echt weten waar onze welvaart vandaan komt. Ergens in ons bewustzijn is het wel bekend dat mensen in lage-lonenlanden een armzalig leventje leiden zodat wij de vruchten kunnen plukken, maar er iets aan doen gaat velen te ver. Maar als die mensen hierheen komen om een beter leven op te bouwen, dan staan we op onze achterste benen. Ze pikken onze banen in, het geeft overlast, we stellen een meldpunt in. Bert Muns, agent in Amsterdam, wil wel weten hoe het in elkaar steekt en volgt in zijn boek De Vrouwenfabriek de troosteloze levenswandel van Moldavische vrouw. Die in het nauw komt in haar geboortedorp en met mooie beloften naar het Westen wordt gelokt om vervolgens in de prostitutie terecht te komen.

De vrouw woont in een arme streek waar één fabriek staat. Deze chemische fabriek, een dochteronderneming van een Westers concern, houdt de kosten laag door het met de veiligheid en het milieu niet zo nauw te nemen. Er gebeurt dan ook een ongeluk en een giftige walm trekt door de buurt. De vrouw staat er nu met haar twee jonge kinderen alleen voor.

Zij besluit op advies van een oom in Turkije te gaan werken. Maar die oom verkoopt haar genadeloos aan vrouwenhandelaren die haar in een bordeel zetten om als prostituee aan de slag te gaan. Een Nederlandse onderzoeksjournalist raakt geïnteresseerd in de milieuramp in Moldavië en gaat naar de vrouw op zoek om de daders van de ramp ter verantwoording te roepen. Maar om dat te doen moet de journalist wel de vrouw uit de handen van de vrouwenhandelaren zien te krijgen.

Muns snijdt met zijn boek een zeer actueel thema aan. De problemen van de arme landen aan de randen van de EU en de manier waarop multinationals in die landen aan allerlei regelgeving ontkomen. Het gevolg van die handelwijze is de trek van mensen naar rijke landen waar zij hopen op een betere toekomst. Maar al te vaak eindigen die tochten voor vrouwen in de prostitutie.

De schrijver schrijft met een duidelijke passie voor de underdog het verhaal in een snelle stijl op. Dat hij weet waarover hij het heeft, blijkt uit alle details in het boek en uit het degelijke en geloofwaardige plot van De Vrouwenfabriek. Een goede thriller met een actueel randje en een sociale inslag die niet al te veel wordt vertoond.