Waardering:

Humor en geweld in Los Angeles
Het lijkt in het begin van het boek zo simpel: een bankovervaller wordt neergeschoten en zijn vrouw gaat er met het geld vandoor. Vervolgens gaan de slechterikken achter die arme vrouw aan om het geld af te pakken. Maar zo simpel steekt Sioux Blues van de Vlaamse schrijver Bavo Dhooge niet in elkaar. Jager blijkt ook prooi en andersom in het opnieuw uitstekende boek van de Vlaming.
Ook zijn vorige boek, Stiletto Libretto, speelde in het Amerikaanse Los Angeles. Voor dit boek ontving hij een nominatie voor de Nederlandse Gouden Strop en vervolgens won hij in eigen land de Diamanten Kogel voor de beste Nederlandstalige thriller. Met Sioux Blues blijft Bavo Dhooge in de buurt van de formule die hem zo veel succes heeft gebracht. Ook dit boek raast zonder rustpauzes door de Californische straten. Schijnbaar willekeurige gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op, het verhaal wordt onaangekondigd onderbroken door flashbacks en bizarre personages bevolken de bladzijden om het geheel tot een hilarische maar toch ook gewelddadige thriller te maken. Het is Pulp Fiction in boekvorm.

Het plot begint simpel: een bankovervaller wordt neergeschoten en zijn vrouw, Shappa Crane, gaat er met de buit vandoor. Totdat blijkt dat de bankovervaller gokschulden had bij de vreemde vogel Ray Fines. Deze tijgerdompteur heeft op zijn beurt weer een grote schuld bij de maffia dus die wil per se het geld van Shappa hebben. Maar Shappa Crane heeft zelf ook nog een rekening te vereffenen. Zij heeft haar man beloofd de agent die het dodelijke schot heeft gelost neer te schieten. Daarvoor neemt Shappa, de vrouw met het indianenbloed, een huurmoordenaar in de arm. Dan wordt het voor haar echter moeilijk: als zij gaat kijken of de agent al is neergeschoten valt zij als een blok voor Ron Dark die inmiddels bij de politie is vertrokken. Shappa en Ron bedenken vervolgens samen hoe ze van Ray Fines en van de huurmoordenaar af kunnen komen. Maar is de Sioux-vrouw wel helemaal afhankelijk van haar nieuwe vriend? Of heeft zij nog een eigen plannetje achter de hand?
Bavo Dhooge weet door zijn schijnbaar chaotische aanpak een heerlijk boek te schrijven. De puntige dialogen zijn een genot om te lezen. Het plot en de hoofdpersonen zijn te bizar voor woorden, maar het past allemaal precies in Sioux Blues. Net als Stiletto Libretto is deze nieuwste van Bavo Dhooge een filmisch geschreven thriller waarin humor en spanning hand in hand gaan.