Waardering:

dahl woedeEuropese misdaad

De supergeheime onderzoeksafdeling van Europol komt opnieuw voor een bijna onmogelijk klus te staan: op verschillende plaatsen in Europa worden moorden gepleegd die wel eens zouden kunnen samenhangen. In het tweede deel van de Opcop-serie weet de Zweedse auteur Arne Dahl opnieuw een kronkelig plot van Europese misdaad te ontwerpen dat van begin tot einde blijft boeien.

Foto Sara Arnald
Foto Sara Arnald

Aan de vooravond van het Nordic Delight Festival in Utrecht zit Arne Dahl met zijn vrouw en verschillende vertegenwoordigers van de uitgever in Broodnodig, de lunchroom met Zweedse trekjes, in de binnenstad van de domstad. Tot zijn verrassing spreekt de serveerster in vloeiend Zweeds aan. Kaneelbollen, gehaktballetjes met bietensalade, meer Zweeds dan eerst gedacht.
De afgelopen twee boeken van Arne Dahl – Hebzucht en het op het festival gepresenteerde Woede – draaien om het Opcop-team van Europol. De politiekorpsen in de EU-landen hebben inspecteurs afgestaan aan dit team om vanuit het hoofdkantoor van Europol in Den Haag Europese misdaad te bestrijden. ‘Dit team is natuurlijk fictie’, zegt Dahl. ‘Europol heeft geen opsporingsbevoegdheden, en krijgt dit nog niet. Maar het is wel interessant om te zien wat er gebeurt. Europol wordt steeds groter. Het is in Den Haag ook verhuisd naar een veel groter pand. En ja, onlangs is het eerste echt grote succes geboekt in de strijd tegen mensensmokkel’.
In de boeken van Dahl spreken de EU-landen af dat in het geheim zal worden geëxperimenteerd met een supergeheim team dat wél opsporingsbevoegdheid krijgt om de criminaliteit, die een steeds internationaler karakter krijgt, te bestrijden. ‘Ik ben niet in het nieuwe pand van Europol geweest, maar dat hoeft ook niet. Want mijn supergeheime team kan ik toch niet in een bestaand kantoor plaatsen’.
Maar een thriller moet volgens de Zweedse schrijver wel zo veel als mogelijk de werkelijkheid weergeven. ‘Je vraagt de lezer mee te gaan in het verhaal. Dan moet die lezer niet uit dat verhaal vallen door zaken die niet kloppen. Ik ben drie keer een paar dagen in Den Haag geweest om de stad te leren kennen. Ik ben bij het oude gebouw geweest. Dat gebouw met al die klimop tegen de muren. En ik ben bij het parlement geweest. Heb op het Binnenhof gelopen’.
Voorlopig blijven de Opcop-speurders ‘gewone’ misdaad bestrijden – moord, drugs, smokkel . De strijd tegen terrorisme is nog niet aan de orde gekomen. Het duurt nu eenmaal even voordat schrijvers zich in fictie kunnen storten op traumatische gebeurtenissen. De moordpartij in Noorwegen van Anders Breivik, de onthoofdingen door IS, het is nog te vers. ‘Het heeft ook jaren geduurd voordat er thrillers verschenen over de moord op de Zweedse premier Olof Palme. Een onderwerp kan een tijdlang taboe zijn. Wanneer je over een ramp kan schrijven? Dat is een schrijver om te bepalen’.
De Opcop-boeken zijn vuistdikke thrillers vol spanning en sensatie, ingewikkelde plots en veel gereis tussen de EU-landen. ‘Het zijn Europese plots en dat vergt veel van het plot en ik moet veel uitleggen. Dat maakt de boeken dikker dan gebruikelijk. In Zweden zijn nu de vier boeken verschenen die ik over Opcop wilde schrijven. Dus ik ben er nu klaar mee. Ik ga weer een andere thriller schrijven. En ik beperk me tot zo’n driehonderd pagina’s’, vertelt Dahl lachend.
Een deel van zijn schrijfwerk zal in de nabije toekomst in Amerika plaats vinden, want over krap een half jaar vertrekt hij met zijn vrouw naar de VS waar hij ‘visiting professor’ wordt aan een kleine universiteit in Kansas. ‘Ik ga creative writing geven en ik geloof ook een paar colleges over misdaadliteratuur. Ik weet het niet precies, maar ik denk dat ik gewoon ga vertellen hoe ik schrijf’.
Overigens is Arne Dahl alleen maar zijn schrijversnaam. In het echt heet hij Jan Arnald. Waarom schrijft hij onder pseudoniem? ‘Dat is een lang verhaal. Maar het komt er op neer dat ik onder eigen naam romans schreef van 1990. Schrijven vond ik toen leuk. Maar het ging steeds moeizamer, totdat ik schrijven gewoon niet leuk meer vond. Ik moest mezelf opnieuw zien uit te vinden. Ik heb een nieuwe auteur bedacht, die misdaadromans schrijft. Dat werd Arne Dahl’.
DeGeusFC [Geconverteerd]Bestel direct van de uitgever via deze link.