Waardering:

Meerwaarde van een thriller

Een spannend boek hoeft niet altijd nagelbijtend spannend te zijn. De bloedspetters hoeven niet rond te vliegen. Het kan ook anders. Maar dan moet de meerwaarde van het boek elders worden gevonden. Het plot, de personages, de beschrijvingen, dat moet allemaal kloppen. De Zweed Ake Edwardson kan dat als weinig anderen.

Bij hem geen gruwelijke moorden, geen procedurele uitleg van politie of artsen. En hij heeft ook geen oudere, chagrijnige drinkebroer van een rechercheur nodig om een extra tintje aan zijn verhaal te geven. Integendeel, Erik Winter is een gewone sterveling met vrouw en kind, sociaal vaardig en bovendien baas van de recherche in Götenborg.

In zijn nieuwste boek, Een zeil van steen, duikt Winter op verzoek van een jeugdvriendin in de verdwijning van haar vader, die in Schotland op zoek was naar zijn vader. Winters vakantieliefje woonde op een eiland voor de kust van Zweden. Zij was een dochter van een vissersfamilie.

De kwestie blijkt terug te gaan tot de tijd van de Tweede Wereldoorlog, toen er met smokkelen naar Engeland goud werd verdiend. De winsten waren groot, maar de gevaren groot. Mijnen, Duitse jagers, onderzeeërs probeerden de vissers te stoppen. Heel wat boten verdwenen met bemanning en smokkelwaar onder de golven. Vooral de drijvende mijnen  in de Noordzee maakten veel slachtoffers.

Als de verdwenen man op verdachte manier in Schotland aan zijn einde blijkt te zijn gekomen, vertrekt Winter met zijn vriendin naar Schotland. Samen met een bevriende Engelse politieman gaat Winter op zoek naar de waarheid, die in het verleden moet worden gevonden. Tergend langzaam ontrafelt het duo de knoop die veel ingewikkelder in elkaar blijkt te zitten, dan ze vermoeden.

Ake Edwardson heeft met dit zesde boek over inspecteur Erik Winter een indrukwekkende reeks opgebouwd. De plots zijn origineel en zijn bovendien gekoppeld aan de speurtocht van Edwardson naar de motieven van mensen die in de problemen zijn gekomen. In tegenstelling tot andere Zweedse auteurs, lijkt hij zich minder te bekommeren om sociale misstanden in de hedendaagse samenleving. Waar schrijvers als Liza Marklund en Henning Mankell een duidelijk engagement uitstralen, zoekt Ake Edwardson het in de persoonlijke levenssfeeer van zijn helden. De chagrijnige Winter die wordt overvallen door de wensen van zijn vriendin en het wantrouwen tegen een verzoek van een jeugdvlam. De rechercheur met haar Afrikaanse achtergrond die zich staande moet zien te houden tegen een agressieve verdachte die zijn vrouw in elkaar zou hebben geslagen. De relatie van deze allochtone agente met een witte rechercheur en zijn twee kinderen, dat zijn de onderwerpen waar Edwardson zich over buigt. Samen met zijn vlotte schrijfstijl en mooie doorkijkjes in de menselijke ziel, heeft de Zweed met Een zeil van steen een dijk van een boek aan zijn oeuvre toegevoegd.