Waardering:

Gewelddadige wraak

Een van de rijkste mannen van IJsland bungelt aan een eind touw boven de woeste zee. Op de plek waar in vergane tijden misdadigers werden geëxecuteerd is nu deze man in het zicht van het buitenverblijf van de premier van het land opgehangen. Bij het onderzoek naar de moord stuit de politie op een raadsel: in het appartement van het slachtoffer treffen de rechercheurs een klein kind aan. Dat kind weet niet wie hem daarheen heeft gebracht, waarom hij daar is en waar zijn moeder woont.

Terwijl de politie dieper in de zaak duikt, gaat kinderpsycholoog Freyja op zoek naar de ouders van het kind. Stukje bij beetje komen rechercheur Huldar en Freyja dichter bij een oplossing. Er ontrolt zich een drama rond een vriendengroep met een macabere hobby. Die vrienden beschouwen vrouwen als gebruiksvoorwerpen. Dat zij mensen beschadigen brengt hen niet op andere gedachten. Alleen als zij ontmaskerd dreigen te worden, proberen zij hun verleden uit te gummen.

Met dit vierde deel van een korte serie over Huldar en Freyja weet de IJslandse auteur Yrsa Sigurdardottir de lezer weer van begin tot eind te boeien. Een fraai en zeer verrassend plot, mooi opgeschreven en interessante personages maken Lava al tot een goed boek. Maar de actuele invalshoek van misbruik van jonge vrouwen en zichzelf onaantastbaar wanende rijke mannen, maakt dat het nieuwe boek van de IJslandse ver boven het maaiveld uit steekt.

Bestel direct van de uitgever via deze link.