Het nieuwste boek van Nicci French speelt zich voornamelijk af in een huis van bewaring waar een vrouw vanuit haar cel haar onschuld wil bewijzen. Het is het tweede boek in korte tijd na de succesvolle serie rond psychotherapeut Frieda. Nicci French: ‘Het schrijven van deze boeken was alsof we terug in het licht kwamen na de donkere wereld van Frieda’.
Een nieuwe Nicci French is altijd speciaal, iets om naar uit te kijken. Ook al is hun vorige boek pas een paar maanden geleden verschenen. En In hechtenis stelt niet teleur. Integendeel, het is weer een prachtig geschreven verhaal over een labiele vrouw in de problemen. Haar buurman wordt vermoord gevonden in haar schuur. De politie weet het meteen zeker: Tabitha is de moordenaar. Als haar advocaat haar aanraadt om schuld te bekennen in de verwachting dat de straf lager zal uitvallen, stuurt zij de man de laan uit. Zij gaat zichzelf verdedigen.
Vaak komt het Engelse echtpaar naar Nederland om de presentatie van hun boek te ondersteunen. Maar dat kan nu niet vanwege de coronacrisis. Mailen kan wel, laat de uitgever weten.
Hoe bevalt het leven na Frieda?
Nicci French (in de mail blijkt niet wanneer Nicci Gerard of Sean French aan het woord is): ‘Dit is een moeilijk vraag voor ons. We missen Frieda. We hebben bijna tien jaar met haar geleefd, zoals we nog nooit met een personage uit een boek hebben geleefd. We zijn naar voor ons onbekende delen van Londen gegaan om de stad door haar ogen te bekijken. Wat zou zij er van vinden, wat zou zij doen? Wij raakten net als lezers gehecht aan de personages, maar we hadden vooraf heel duidelijk gezegd: het wordt een serie van acht boeken. Frieda was een detective die helemaal geen detective wilde zijn. Dat kon acht boeken lang. Twintig boeken lang een detective die geen detective wil zijn, dat is toch lachwekkend’.
Is het niet moeilijk over te schakelen naar aparte boeken, naar ‘stand alones’?
Nicci French: ‘Nu weer aparte boeken schrijven, zoals Huis vol Leugens en In Hechtenis, voelt aan alsof we terug in het licht komen na de steeds donker wordende wereld van Frieda. Bovendien is Frieda in onze ogen een hele slimme heldin. Slimmer dan wij, gevoeliger, bekwamer. Het was voor ons heel fijn om over gewone vrouwen te schrijven. Neve uit Huis vol Leugens en Tabitha in het nieuwe boek zijn gewone mensen. Net als wij’.
‘In sommige opzichten is het wel moeilijker om stand alones te schrijven. Je moet telkens nieuwe personages introduceren, nieuwe werelden beschrijven. Series gaan echter meestal over een rechercheur, een advocaat. Wij zijn over het algemeen meer geïnteresseerd in verhalen over een gewoon leven dat opeens verandert. Wij willen laten zien hoe gewone mensen handelen als hun leven plotseling buitengewoon wordt’.
‘Het was voor ons in dit boek de uitdaging om Tabitha in een voor haar onbekende wereld terecht te laten komen waar zij moet vechten om te overleven. Eigenlijk in twee onbekende werelden: de gevangenis en de juridische wereld van een strafproces. Daarom was het zo belangrijk dat zij haar advocaat de laan uitstuurt. Zij kent de regels en de procedures in de rechtszaal niet en moet er toch zichzelf verdedigen’.
Hoe is het gelukt zo gedetailleerd te schrijven over het gevangenisleven?
Nicci French: ‘Een deel van onze inspiratie voor In Hechtenis was dat we zo vaak in gevangenissen zijn geweest om te praten met gevangenen over boeken. En over lezen als manier om de tijd achter tralies te overleven. Zelfs relatief goed geleide gevangenissen zijn verschrikkelijke plaatsen. Mensen worden er opgesloten, vaak samen met gevaarlijke, beschadigde mensen. En helaas zijn de meeste gevangenissen in Engeland geen relatief goed geleide instellingen. Er is te weinig personeel, te weinig geld, veel geweld, drugs, gevangenen worden 23 uur per dag in de cel opgesloten. Wij hopen dat we iets van onze ervaringen in de Britse gevangenissen hebben kunnen overbrengen in dit boek’.
Bestel dit boek direct van de uitgever via deze link.