Michael Connelly, Echo Park

Waardering:

Connelly blijft topklasse

Michael Connelly krijgt er maar geen genoeg van. Nu is al weer het twaalfde boek verschenen met zijn held Harry Bosch, politieagent in Los Angeles, in de hoofdrol. En ook Echo Park is weer topklasse.

Dit keer duikt de rechercheur in een zaak die hij zelf meer dan tien jaar geleden niet op wist te lossen. Het draait om een jonge vrouw, die is verdwenen. Haar auto wordt teruggevonden. Op de voorbank liggen haar keurig opgevouwen kleren, maar van haar zelf ontbreekt ieder spoor. Bosch verdenkt de zoon van een rijke en invloedrijke directeur. Die zoon is het foute pad van drank, drugs en vrouwen opgegaan, denkt Bosch, maar bewijzen kan hij het niet.

Jaren later begint hij weer in de zaak te wroeten en dan opeens komt er beweging in de zaak. Dat komt mede doordat de verkiezingen voor de nieuwe officier van justitie – die worden in Amerika gekozen net als burgemeesters –voor de deur staan. De belangrijkste kandidaat heeft hard een succesje nodig. Via die kandidaat en een mogelijk corrupte agent krijgt Bosch te horen dat een moordenaar zijn oude misdaad bekent. Deze Raynard Waits leidt een team agenten naar de plaats waar de jonge vrouw ligt begraven. Maar daarna vlucht hij na een schietpartij die twee agenten het leven kost en Bosch’ partner levensgevaarlijk verwondt. Bosch gaat op jacht naar Waits. De man heeft ongetwijfeld afgrijselijke misdaden begaan, vrouwen verkracht, gemarteld, vermoord. Maar Bosch blijft er van overtuigd dat zijn oorspronkelijke verdachte er mee te maken heeft.

Zoals gebruikelijk bij Michael Connelly is zijn stijl goed verzorgd. Er zijn geen haperingen in het plot, scherpe dialogen, mooie beschrijvingen. Het is opmerkelijk hoe de Amerikaanse schrijver al die jaren in een en dezelfde serie zijn topklasse weet te handhaven.