Waardering:

Goed tegen Kwaad

Als er iets is dat Amerikanen boeit, dan is het wel de strijd tussen goed en kwaad. Robert Ludlum is groot geworden met boeken waar de Goede Held  – natuurlijk een Amerikaan – tegenover een overweldigende meerderheid Slechten stand houdt en overwint. James Bond maar dan zonder de humor en de Britse subtiliteit. Ook Lorenzo Carcaterra voert in zijn nieuwste boek Gangsterparadijs die eenzame held op, Giancarlo lo Manto.

Na de moord op zijn vader door de Camorra, de Napolitaanse versie van de Maffia, vertrekt hij met zijn moeder naar Napels waar hij als volwassen man bij de politie gaat. In een soort eenmansoorlog wreekt hij zich op de Camorra. Dat voert hem ook weer terug naar New York om in een rechtstreeks gevecht zijn aartsvijand te pakken te nemen.

De schrijver – hoe Italiaans zijn naam ook klinkt, hij is Amerikaan – timmert al jaren met veel succes aan de weg. Begonnen als journalist in New York, rolde hij het schrijversvak in. Zijn thrillers zijn in Amerika tot bestsellers uitgegroeid terwijl de tv-serie Law and Order waar hij een jaar lang de scripts voor schreef hoge kijkcijfers haalde.

Dat blijkt ook uit Gangsterparadijs. Harde actie, snel geschreven, met een gedoseerde hoeveelheid romantiek. Het boek is dan ook moeilijk weg te leggen. Het is de aantrekkingskracht van het ongecompliceerde, rechtlijnige verhaal van het Goede dat uiteindelijk het Kwade weet te overwinnen.