Waardering:

Het leven in Nieuw Zweden

Het moderne leven in het Nieuwe Zweden levert thrillerauteur Kjell Eriksson telkens opnieuw inspiratie op voor een nieuw boek. Onlangs is zijn derde boek, Nachtzwaluw, verschenen.

In Zweden heeft Eriksson al vijf thrillers op zijn naam staan die allemaal zijn genomineerd voor de prijs van het beste spannende boek van Zweden, een prijs die hij al twee keer ontving. In zijn Zijn verhalen rond inspecteur Ann Lindell spelen in en rond Uppsala, de universiteitsstad boven hoofdstad Stockholm waar Kjell Eriksson al zijn hele leven woont en werkt. In elk boek pakt de schrijver een ander aspect van sociaal onwenselijk gedrag aan. In Nachtzwaluw bekijkt hij het leven van ‘Nieuwe Zweden’ in zijn geboortestad. De discriminatie en achterstelling van immigranten veroordeelt hij, maar tegelijk verzet hij zich tegen de gewelddadigheid van de jonge immigranten.

Eriksson beschrijft een hectische nacht in het centrum van Uppsala. Een groep jongeren gaat als een wervelwind door het centrum. De Nieuwe Zweedse jongeren laten een spoor van vernielingen achter. Tegelijk blijkt een jongen, Sebastian Holmberg, te zijn vermoord. Er is een verdachte met een motief: Marcus zou Sebastian hebben gedood omdat die zijn vriendin heeft afgepikt.

Inspecteur Ann Lindell ziet het anders. Volgens hem is Marcus niet tot zo’n daad in staat.
Zonder dat Ann Lindell dit weet, is er een tweede verdachte, uit een geheel andere hoek. Ali heeft zijn neef Mehrdad in de relnacht bij de vermoorde jongen gezien en verdenkt hem. Mehrdad ontkent. Hij vraagt Ali de echte dader op te sporen en besluit vervolgens deze dader te chanteren.

Zo’n ingewikkeld plot is vaak moeilijk te volgen voor de lezer, maar Eriksson weet toch de aandacht vast te houden tot de verrassende ontknoping. Goed geschreven, sociaal bevlogen en een geloofwaardig plot. Wat wil een liefhebber van het spannende boek nog meer?