Waardering:

Secondenwerk

Een foutje lijkt in een klein hoekje te zitten. Bij een bankoverval in Oslo krijgt de directeur 25 seconden de tijd om de kluis te openen en een rugzak vol te stoppen met geld. Als de man er zes seconden langer over doet, steekt de overvaller zes vingers in de lucht en schiet een bankmedewerkster door haar hoofd.

Het is het opwindende begin van het nieuwste boek (Zes seconden te laat) van de Noorse succesauteur Jo Nesbø. Zijn vaste hoofdpersoon Harry Hole, een wat morsige rechercheur, vertrouwt het zaakje niet en zoekt er meer achter dan een nieuwe manier om een bank te overvallen. De zoektocht door Oslo strekt zich uiteindelijk ook uit tot de paradijselijke stranden van Brazilië.

Ogenschijnlijk blijft de Noorse schrijver binnen de traditionele grenzen van het spannende boek. Zeker sedert het beroemde Zweedse paar Sjowall en Wahloo, is in Scandinavische landen de rechercheur een bijna alcoholistisch, eenzaam en eigenwijs mens. Temidden van conflicten – vooral de politieleiding krijgt er in deze boeken van langs – weet de hoofdpersoon ondanks tegenwerking de zaak tot een goed einde te brengen.

Het prettige van Nesbø is die nu eens niet maatschappijkritiek aan zijn boek toevoegt. Hij vertelt op eenvoudige maar zeer effectieve wijze het verhaal van een misdaad en de speurtocht van een agent naar de waarheid. Flitsende dialogen en mooie omschrijvingen vervolmaken zijn boeken. De lezer moet overigens wel over een sterke maag beschikken, want gruwelijke details schuwt Nesbø niet.

Nesbø is overigens een vreemde vogel in thrillerland. Zijn eerste baan was als profvoetballer bij een Noorse club. Na zijn actieve sportloopbaan is hij eerst beurshandelaar geworden. Vervolgens verdiende hij zijn geld als musicus en componist. Tenslotte is hij thrillers gaan schrijven waarmee hij internationaal veel succes mee heeft.

Dat hij succes heeft met zijn serie over Harry Hole is terecht. Hij voegt voldoende kwaliteit aan de traditionele thriller toe om dat te rechtvaardigen. De verhalen zitten goed in elkaar en worden mooi beschreven. Zes seconden te laat is een  ijzersterk bok dat zich in een adem laat uit lezen.