Waardering:

winsfordOpgesloten

De Zweedse schrijver Håkan Nesser heeft zich een half jaar in een piepklein dorpje in het zuidwesten van Engeland opgesloten om te schrijven over een vrouw die op de vlucht voor een nare gebeurtenis in een piepklein dorp arriveert. De tijd lijkt te vertragen tot zij een man ontmoet. De vrouw ziet licht aan het eind van de donkere tunnel en keert terug naar Zweden. Maar dat loopt anders zij heeft gepland.

Foto Ed Coenen
Foto Ed Coenen

Håkan Nesser heeft zich voor dit jongste boek – hij heeft er al zo’n dertig geschreven in zijn schrijversloopbaan – bewust afgezonderd van de wereld. ‘Ik was al eens een week in het kleine dorp gaan kijken. Daarna heb ik met de huisbaas een deal gesloten om er een winter lang te verblijven. Een half jaar zonder mobiele telefoon, zonder internet. Het enige dat je daar kan doen, is schrijven. En wandelen met de hond op de heide’, aldus de schrijver tijdens de gezamenlijke lunch in het Amsterdamse Ambassade hotel.
Veel van zijn vorige boeken zijn in een serie geschreven: inspecteur Van Veeteren, inspecteur Barbarotti. Zij spelen in niet nader genoemde grote steden. De levenden en doden in Winsford wijkt daar van af. Het is een op zichzelf staand boek en het speelt in een dorp waar ongeveer vijftig mensen wonen. Voor Nesser bekend terrein. ‘Ik kom zelf uit een klein dorp in Zweden en ik weet dus waar ik over schrijf. Winsford is nog kleiner. Bovendien is de gemiddelde leeftijd boven de zeventig jaar. Ik heb in het half jaar dat er woonde geen kind gezien’.
Het zuidwesten van Engeland is in de zomermaanden een geliefde vakantiebestemming door de aanwezigheid van mooie natuur, strand en zee. In de winter is het echter uitgestorven. ‘Dan is er vooral mist en regen. Niets te doen dan schrijven. Het is twee uur van het huurhuis lopen naar de plaatselijke pub om wat te drinken en drinken, mensen te ontmoeten. Perfect om te schrijven’.
In zijn boek huurt de gevluchte vrouw het huis, waar de schrijver zelf een half jaar heeft gewoond. Ook zij loopt elke dag met haar hond over de heide, gaat naar de kroeg voor haar avondeten en een praatje. Heel geleidelijk wordt duidelijk waarvoor zij is weggelopen. Alles gaat z’n gangetje totdat zij een man ontmoet. Het is volgens haar tijd om terug te gaan naar Zweden en schoon schip te maken. Met kloppend hart gaat zij haar toekomst tegemoet.
Om het verhaal te kunnen schrijven, moest Nesser zichzelf opsluiten. Het viel hem mee, omdat hij wist dat hij kon vertrekken als hij wilde. ‘Je leert veel over jezelf in zo’n geïsoleerde situatie. Ik zou het niet leuk hebben gevonden als ik nog 26 jaar zou zijn. Maar wanneer je ouder wordt, ik ben nu 66 jaar, kan je beter tegen eenzaamheid. Ik zat er helemaal alleen. Mijn vrouw werkte parttime als arts en kwam zo nu en dan een lang weekeinde over’.
De levenden en doden in Winsford lijkt eerder een spannende roman dan een echte thriller. Geen achtervolgingen of gruwelijke moorden, maar wel heel geleidelijk oplopende spanning rond de raadselachtige vrouw. Daar staat tegenover dat Håkan Nesser een prachtig boek heeft geschreven over schuld en boete. En over de eenzaamheid in een mistig dorpje aan de rand van Engeland.

DeGeusFC [Geconverteerd]Bestel direct van de uitgever via deze link.