Waardering:

kingston noirTopper van een Vlaamse meester

De boeken van Guido Eekhaut zijn zelden rechttoe rechtaan thrillers. Het zijn kronkelige verhalen, verassende thrillers die daarentegen wel altijd goed zijn geschreven. Kingston noir begint in Zavetem bij de overval op een vliegtuig en verplaatst zich vervolgens naar Jamaica waar de politie op zoek is naar een wrede seriemoordenaar die schoolmaisjes dood foltert. Eekhaut weet de twee lijnen moeiteloos in elkaar over te laten lopen zodat weer een topper ontstaat van deze Vlaamse meester.

Alexei is een Russische crimineel die te huur is voor zware klussen. Tijdens de overval op het Brusselse vliegveld steelt hij met zijn team een fortuin aan diamanten. In het geniep heeft hij van de opdrachtgever – een terroristische organisatie – als extra taak gekregen een koffertje uit het ruim te halen van een Israelische diplomaat. In dat koffertje zit een SD-kaart met geheime data van de Israelische overheid.
De overval loopt gesmeerd, maar dan wil Alexei meer geld voor de kaart van de terroristen. Die pikken dat niet. Zij sturen een geheime soldaat er op af om de kaart in handen te krijgen. Tegelijk zet de Mossad een team in om dezelfde kaart desnoods met geweld terug te krijgen. Alexei voelt nattigheid en verstopt de kaart in een medaillon dat hij aan zijn Vlaamse vriendin geeft. Als Alexei de aanval op zijn flat niet overleeft, vlucht die vriendin naar Jamaica naar haar ex, tevens de vader van haar dochter. De terroristen en de Mossad weten al snel waar zij is heen gegaan en vertrekken ook naar het Caribische eiland. Daar neemt het verhaal een draai: de zoektocht naar een seriemoordenaar houdt hoofdstad Kingston in zijn greep. In die klopjacht spelen de Vlaamse, haar ex en de achtervolgers een belangrijke rol.
Kingston noir is zonder meer een genot om te lezen. Een prachtig plot, kronkelig maar het vliegt nergens uit de bocht. Mooie personages, humor om de spanning te breken en een schitterende finale. Wat wil de thrillerliefhebber nog meer. Lekker leesbaar in de hangmat.