Waardering:

Moord in de volkstuin

Een Nederlandse schrijfster, een Vlaamse uitgeverij. Kan dat iets moois opleveren? Ja, dat kan. Ellen Gerritzen bewijst dat met haar tweede boek, Schaduwspel, dat minstens net zo boeiend is als haar debuut, Bloedbruiloft.

Het verhaal in haar nieuwe boek gaat verder waar Gerritzen in haar debuut stopte: de Duitse ex-commissaris heeft de zaak in Zuid-Spanje opgelost en hij wil zijn oude plan uitvoeren: een huis in het noorden van Spanje om zijn verleden, zijn vermoorde vrouw, te vergeten. Maar dat gaat niet door. De Spaanse man die zijn huis in Berlijn zou kopen, wordt vermoord gevonden. Wolfgang moet naar zijn oude stad toe om orde op zaken te stellen. Daar aangekomen loopt hij tegen een serie gewelddadigheden aan in de volkstuintjes bij hem in de buurt. Dat loopt uit op moord en doodslag en Wolfgang wordt de zaak in gezogen door zijn voormalige collega’s. Als dan zijn Spaanse vriendin overkomt en verdwijnt, wordt de zaak persoonlijk.
In haar tweede boek weet Gerritzen vooral te boeien via de persoon Wolfgang en de omgang met zijn licht ontvlambare Spaanse vriendin. Het zijn die twee personages die de lezer door het boek loodsen. Het is en blijft een thriller met het nodige geweld, maar het is ook het verhaal van een onmogelijke liefde tussen een beschadigde ex-commissaris en een succesvolle maar veel jongere Spaanse schone.
Dat past goed bij de wat wijdlopige schrijfstijl van Gerritzen. Dat maakt dat haar thrillers geen toonbeeld van hijgerige actie zijn maar eerder van goed doordachte spanning en emotie. Schaduwspel verdient daarmee een apart plekje in de wereld van het Nederlandstalige spannende boek.