Waardering:

Denise MinaPolitiek en misdaad in Glasgow

Een uit de hand gelopen overval op een postkantoor in Glasgow opent een beerput van politiek geritsel en machtige misdaadbendes. De twee ogenschijnlijk gescheiden werelden raken elkaar in het nieuwe boek van de Schotse schrijfster Denise Mina, Goden en beesten.
Bij de overval op het postkantoor wordt een oude man neergeschoten. Het slachtoffer is zeker niet een crimineel, maar toch heeft hij de overvaller geholpen voordat hij werd neergeschoten. Het is een raadsel dat de politie blijft bezighouden. Ook als het lijkt alsof de zaak is opgelost, gaat hoofdrechercheur Alex Morrow door tot ook de laatste vragen zijn beantwoord.

Tegelijk komt de lokale held en Kamerlid voor Labour in de problemen als een dagblad een verhaal publiceert over zijn romantische escapade met een 17-jarige medewerkster van de partij. Nu ja, romantisch. In een bezemkast, in de auto, stiekem in een hotel vergrijpt de middelbare politicus zich aan het jonge meisje. Het blijkt niet de eerste keer dat het Kamerlid overspel pleegt. Als de pers echt zou gaan zoeken, vreest het Kamerlid en zijn woordvoerder, vinden de journalisten vast talloze vrouwen, jong en oud, die met de politicus het bed hebben gedeeld. Dat zou einde carrière betekenen. Maar is het niet nog veel erger als hij zich zou redden? Zeker als hij door een ‘vriend’ wordt geholpen?
Denise Mina heeft een intrigerende thriller geschreven met Goden en beesten. Het boek wordt bevolkt door vreemde vogels, pechvogels en roofvogels. De slachtoffers lijken vast te zitten in de vervallen achterbuurten van de Schotse stad, waar de criminele bendes met hun geweld en drugs de dienst uit maken. Niemand durft zich tegen de criminelen te verzetten, want de keiharde represailles volgen meteen.
Daarnaast schetst de schrijfster een inktzwart beeld van de politiek in Engeland. De Kamerleden lijken het daar allemaal niet zo nauw te nemen. Dat blijkt ook uit de verslagen in de Engelse pers over declaraties en overspel. Denise Mina gebruikt deze wereld om een extra laag in haar toch al zo uitstekende thriller aan te brengen. Goed geschreven, heel sterk plot, fraaie karakters, kortom, Goden en beesten is een topthriller van een topschrijfster.