Waardering:

De werkelijkheid benaderd

Een seriemoordenaar raakt diep in de ziel van iedereen een snaar van angst. Het idee dat er volslagen idioten rondlopen die zonder aanleiding iemand verkrachten, martelen en vervolgens op de meest afzichtelijke wijze doden, is al verschrikkelijk. Maar de gedachte dat zo’n gek iedereen te pakken kan nemen, doet veel lezers van spannende boeken dit hoekje in de boekwinkel overslaan. Te eng, te spannend, te bloederig.

Cody McFadyen waagt toch de sprong in het diepe. Zij neemt een kleine elite-eenheid van de FBI in Los Angeles als uitgangspunt. Deze eenheid onder leiding van Smoky Barret richt zich vooral op seriemoordenaars. Het boek begint wat verwarrend omdat het met de deur in huis valt. Smoky is thuis overvallen door een van de seriemoordenaars waar haar eenheid op jaagde. Haar man wordt voor haar ogen doodgemarteld, haar dochter sterft door een kogel, maar Smoky weet in een ultieme inspanning de man dood te schieten.

Terwijl zij nog overeind probeert te krabbelen wordt een oude schoolvriendin vermoord, waarna haar afdeling opnieuw een seriemoordenaar op het spoor is. Het blijkt een mafketel te zijn die op zijn beurt achter de agenten aan gaat. Daarbij blijkt hij over verbluffend veel informatie over de leden van de FBI-eenheid te beschikken.

Het mag niemand verbazen dat de schrijfster Amerikaanse is. Het is vooral deze maatschappij die te pas en te onpas wordt opgeschrikt door het fenomeen seriemoordenaar. En vrijwel alle thrillers over deze vorm van criminaliteit stamt dan ook uit dat land.

De schrijfster is een 37-jarige debutante uit Californië. Zij verdient haar geld met het ontwikkelen van video-spelletjes. Van virtuele avonturen stapt zij nu over naar verhalen op papier. Het boek over Smoky Barret moet de eerste van een serie boeken worden.

The Shadow Man, zoals het boek in de Amerikaanse versie heet, is ook een echte Amerikaans ‘hard-boiled’ verhaal. In korte, afgeknipte zinnen ontrolt zich het verhaal als een sneltrein. De lezer krijgt nauwelijks de tijd om op adem te komen of de volgende wending in verhaal kondigt zich al weer aan.

Ook typisch voor deze schrijfstijl is de mate van detail, die de schrijfster de lezer voorschotelt. Alsof het inderdaad nog zo’n vechtspelletje op de computer is, worden de verwondingen beschreven, de martelingen, de verkrachtingen die ook nadat het slachtoffer de geest heeft gegeven nog doorgaan. Ze beschrijft deze scenes wel heel goed, want het is huiveringwekkend te lezen.

Maar het stoot niet alleen maar af. Het geeft het debuut van Cody McFadyen ook iets extra’s. Zij weet er een uitstraling van realiteit – het is als een beschrijving van echte moorden en echte onderzoeksteams van de FBI – aan te geven dat elke zichzelf respecterende auteur van spannende boeken zoekt. Het is dan ook een echte aanrader voor de liefhebber van de typisch Amerikaanse harde thrillers.