Afluisteren als kunst

 

Opgesloten in een kleine kamer met twee collega’s en luisteren naar gangsters die er naast in een appartement zitten. Hun ruzies, vriendschappen en relaties aan horen in de hoop een aanslag te kunnen voorkomen. En dan plotseling herkent een van de afluisteraars een stem, de stem van haar geliefde.

Het overkomt Emma, freelance tolk voor de Amsterdamse recherche, als zij in het kamertje zit en naar een stel Kroatische criminelen zit te luisteren. Wat doet haar vriend in Amsterdam terwijl hij tegen haar heeft gezegd dat hij in zijn land zat de laatste keer dat ze belde? En wat zijn de Kroaten van plan in Amsterdam? Op wie jagen ze eigenlijk? Vragen die de politie hoopt te beantwoorden, maar die voor Emma heel persoonlijk worden. Zonder haar collega’s iets te zeggen, gaat zij op onderzoek uit. Maar haar Kroatische lieveling is veel minder aardig dan zij altijd heeft gedacht.

Zijn nieuwe boek, De Vriend, is de eerste van Charles den Tex na zijn trilogie over Michael Bellicher. De macht van meneer Miller was de eerste en die is inmiddels op de televisie verschenen. Deel twee, Cel, wordt momenteel verfilmd.  Na deel drie, Wachtwoord, heeft Den Tex het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek geschreven. En nu ligt De Vriend in de boekhandel.

Den Tex is een van de beste auteurs van spannende boeken van dit moment. Een sobere, snelle schrijfstijl, kort en krachtig. Een mooi plot waar soms toevalligheden in voorkomen, maar waar de schrijver mee wegkomt omdat de rest zo goed is opgeschreven. Goed uitgewerkte karakters en een wervelend plot maken De Vriend tot een heerlijke thriller van eigen bodem.