Waardering:

Drama in Oslo

De Noorse hoofdstad was twee jaar geleden veranderd in een chaotische puinhoop door de idiote aanslagen van Anders Breivik. En midden in die panieksituatie valt een achtjarig jongetje van een keukentrap en sterft. Moord of ongeluk? Deze vraag staat centraal in het nieuwe boek van de Noorse schrijfster Anne Holt. Een uitstekende thriller vol spanning en emotie afgesloten met een even bizarre als verrassende ontknoping.

Het zal wel even duren voordat een Noorse auteur het bloedbad dat Breivik aanrichtte, als decor voor een thriller kan gebruiken, zei Anne Holt vorig jaar. Zij was in een Nederland voor de presentatie van haar vorige boek. Het zou te gevoelig liggen bij haar landgenoten. Maar, liet zij al meteen weten, de aanslagen zouden wel op de achtergrond een rol kunnen spelen.

In Schaduwdood laat Holt zien, dat zoiets inderdaad mogelijk is. Terwijl Oslo in brand staat en de kinderen op het eiland Utøya door Breivik onder vuur werden genomen, gebeurt er in een chique buitenwijk van Oslo een ongeluk. De achtjarige Sander valt van een keukentrap en sterft. De politie heeft geen mensen over voor zoiets en de jonge, onervaren en onhandige agent Henrik Holme wordt er op afgestuurd. Samen met psychologe en criminologe Inger Johanne ontdekt het niet zo maar een ongeluk is.

Holt begeeft zich met dit boek op het gevoelige vlak van kindermishandeling. Het is niet een zaak van achterstandswijken of allochtone groepen in de samenleving, betoogt Anne Holt, ooit Noors minister van justitie. Het komt ook voor in welgestelde kringen, mooie villa’s en al het geld van de wereld. De onderzoekers stuiten echter op een bijna ondoordringbaar cordon van stilzwijgen. De rijken willen de schijn ophouden en leugens de schaamte moeten verbergen.

Het nieuwe boek van Anne Holt is opnieuw niet alleen een spannend verhaal. Het boek is zoals gebruikelijk bij haar goed geschreven met mooi uitgewerkte karakters en snelle dialogen, maar het graaft ook dieper. Het laat zien dat in de schaduw van gruwelijke gebeurtenissen het leven en dus ook de criminaliteit, gewoon door gaat. Het maakt Schaduwdood tot een geweldige thriller.