Seth Meyerowitz, de vermiste boordschutter

Waardering:

boordschutterOorlogsavonturen

Het is al enige tijd een trend in boekenland: schrijven over de belevenissen van de eigen familie. Wat hebben ouders of grootouders allemaal voor spannende dingen beleefd. Een zwerftocht door het oude Oost-Europa – het historische boek van het jaar – of in het geval van de Amerikaan Meyerowitz de lotgevallen van zijn grootvader die in 1944 met zijn bommenwerper boven bezet Frankrijk neerstort. De vermiste boordschutter volgt op enerverende wijze de vlucht van de Joodse Amerikaan voor de Duitse SS, waarbij hij wordt geholpen door een gewelddadige Franse verzetsgroep.
Het boek is gebaseerd op archiefmateriaal dat pas sinds kort beschikbaar is en op een langdurig onderzoek naar het Franse verzet. De Amerikaan verblijft tijdens de vlucht langdurig in Toulouse en gaat daar door het leven als een doofstomme boerenzoon die in een bakkerij werkt. Een keer valt hij door de mand maar opnieuw redt het verzet hem van een vreselijk lot.
De vermiste boordschutter is een goed gedocumenteerd verhaal dat vlot geschreven lekker leest. Het geeft een inkijkje in de angst en spanning van oorlog en vlucht in het verleden van de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog waar momenteel Syrische en Iraakse families voor op de vlucht zijn. Als de boordschutter in de winter van ’45 het relatief veilige Spanje bereikt, moet de opluchting die hij voelt, vergelijkbaar zijn met de hedendaagse vluchteling die het oorlogsgeweld achter zich weet te laten.
Karakter_logo_WWW_grootBestel dit boek direct van de uitgever via deze link.