Sara Lövestam, De lucht is van ons allemaal

Waardering:

Als illegale vreemdeling In Zweden moet Kouplan oppassen voor de vreemdelingenpolitie. Bovendien moet hij geld verdienen om te overleven. Daarom is hij begonnen als privédetective in Stockholm. Het is ten slotte vergelijkbaar met zijn werk in Iran waar hij als journalist werkte tot hij moest vluchten met de geheime politie op de hielen.

In eerdere boeken van de Zweedse schrijfster Sara Lövestam heeft hij zich over kleine zaken gebogen, een verdwenen dochter, een wethouder die bestolen is door een geliefde, maar in haar derde boek worden de problemen van Kouplan groter en groter. Hij wordt gevraagd door een vrouw om uit te zoeken of haar man haar bedriegt. Dat is misschien niet zo, maar er is wel iets vreemds met de man en Kouplan bijt zich er in vast. Maar tegelijk raakt hij zijn kamer kwijt en raakt dakloos. En ook heeft hij een persoonlijk probleem dat zich niet zo maar laat oplossen.

Lövestam schrijft haar misdaadromans nu eens niet over getroebleerde rechercheurs maar over de echte zelfkant van de Zweedse samenleving waar het draait om armoede, drugs en waar de politie niet je beste vriend is. De auteur, die eerder Zweeds onderwees aan immigranten, schrijft met begrip en mededogen over die illegale immigranten in haar land. In haar boeken vertelt zij het verhaal van deze onderklasse met gevoel voor humor. De drie boeken rond vluchteling Kouplan is een absolute aanrader. Voor haar eerste thriller in 2015 kreeg zij terecht de prijs voor het beste debuut van het genootschap van Zweedse thrillerauteurs. Volgend jaar komt het vierde en laatste deel van de serie uit.

Bestel dit boek direct van de uitgever via deze link.

Andere artikelen op deze site over: Sara Lövestam