Robert Galbraith (J.K. Rowling), Koekoeksjong

Waardering:

rowling

Veelbelovend ‘debuut’

Het klinkt heel vreemd, maar voor J.K. Rowling, beroemd schrijfster van de Harry Potter-serie, is het boek Koekoeksjong een debuut als thrillerauteur. En ook nog eens veelbelovend debuut. Koekoeksjong is een heerlijk boek om te lezen. Een echte detectiveroman naar Engelse traditie. Agatha Christie in een modern jasje.

De Engelse pers heeft al voordat het boek goed en wel is uitgekomen door dat Robert Galbraith een pseudoniem is voor niemand minder dan J.K. Rowling. De schrijfster verklaarde daarop anoniem te willen schrijven omdat zij zich op een nieuw genre stortte en eerlijk wilde worden beoordeeld. Uitgeverij De Boekerij had zodoende in plaats van een debutante met Koekoeksjong een beroemdheid binnen gehaald.

De hoofdrol in Koekoeksjong is weggelegd voor privédetective Strike en diens secretaresse Robin. Die laatste is door het uitzendbureau gestuurd, maar het leven als detective bevalt haar zo goed dat ze niet meer weg wil. De detective wordt gevraagd door een man uit de betere Londense kringen om de zelfmoord van zijn zusje te onderzoeken. De man is ervan overtuigd dat zij is vermoord en wil dat graag bevestigd zien. Dat zusje was een beroemd fotomodel, woonde in dure flat en verdiende geld als water. De erfenis liegt er dan ook niet om.

Koekoeksjong wordt bevolkt door het hippe volkje van mode en film met bijbehorend gedrag en drugsgebruik. Rowling, die in Edingburgh woont, weet die sfeer tot in de kleine details geloofwaardig te beschrijven. Maar zij heeft dit wereldje natuurlijk ook van dichtbij meegemaakt tijdens de verfilming en premières van de Potterfilms.

Het plot kronkelt en verrast als in de beste Engelse detectivetraditie en net als beroemde schrijfsters laat ook Rowling soms feiten en feitjes weg om het raadsel te vergroten. Het is een beetje een gekunstelde manier van spanningsopbouw, maar het maakt de gebeurtenissen er niet onwaarschijnlijk door.

Een grappig element in het verhaal is dat aan het einde in een soort finale afronding alles duidelijk wordt gemaakt als de detective zijn bevindingen op tafel legt. Dat doet denken aan de boeken van Agatha Christie als Hercule Poirot alle betrokkenen heeft verzameld en de schuldige weet te ontmaskeren. Rowling heeft die slotscène van Christie nu in een nieuw jasje gestoken.

Het grootste pluspunt van Koekoeksjong is de schrijfstijl van Rowling. Aan alles is te merken dat zij de Potterserie nog een beetje in de vingers heeft. Prachtige beschrijvingen, overpeinzingen, dialogen, het kan allemaal niet op. Het maakt Koekoeksjong tot een topper van de hedendaagse Engelse traditie.