Waardering:

Tegenwoordig lijken Engelstalige schrijvers het in aantal af te leggen tegen de Scandinavische auteurs. In ieder geval in aantal boeken dat verschijnt in Nederland. Maar dan komen Nicci French en John Banville met spannende boeken en lijkt kwalitatief de balans weer hersteld.

In de twee verschenen romans Stemmen in het duister (Nicci French) en De garage (John Banville) draait het om raadselachtige zelfmoorden die misschien wel helemaal geen suicide zouden kunnen zijn. Het overlijden van de twee jonge vrouwen brengt een keten van gebeurtenissen op gang die het leven van veel betrokkenen overhoop gooit.

Het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French heeft al ontelbaar veel spannende boeken geschreven en nog steeds weten zij de wereld te verbazen met een nieuw boek. Dit keer volgt de lezer Nancy North, die net is hersteld van een psychologische inzinking. Zij verhuist met haar vriend Felix naar een vervallen appartement in een mindere wijk van Londen. Meer kunnen zij zich door de ziekte van Nancy niet veroorloven. Na een kort gesprekje met de onderbuurvrouw gaat Nancy naar boven en duikt haar bed in, terwijl een verdieping lager die buurvrouw sterft door ophanging. De politie doet het af als zelfmoord, maar dat gelooft Nancy niet mede omdat haar vriend Felix iedereen vertelt over haar ziekte. Alleen rechercheur Maud O’Connor luistert naar haar.

De Ier John Banville vertelt in De Garage het verhaal van een jonge Joodse vrouw die in een garage wordt gevonden in haar auto. Een slang van de uitlaat via het raam naar binnen en de vrouw komt door koolmonoxide om het leven. Patholoog Quirke ziet echter bij de autopsie dat het geen zelfmoord is. De vrouw is gedrogeerd, gekneveld en daarna in de auto gezet om te sterven. Naast het verhaal van de ontrafeling van mysterie rond de dood van de vrouw, speelt de geschiedenis van de Duitse familie die na de oorlog in Ierland is komen wonen. De vader van het gezin speelde een gruwelijke rol in Nazi-Duitsland en is na de nederlaag door de katholieke kerk geholpen om te ontsnappen. Gezien zijn herkomst en de omstandigheden rond de dood van de Joodse vrouw, valt de verdenking op de man. Rechercheur Strafford en Quirke zetten alles op alles om gerechtigheid te krijgen, maar de Duitser heeft nog steeds machtige medestanders.

De twee spannende boeken doen niet voor elkaar onder. De garage is meer gericht op historische gebeurtenissen en neigt meer naar een roman dan een harde thriller. Maar het heeft het speurwerk en de zeer verrassende finale gemeen met Stemmen in het duister. Ook in het boek van Nicci French draait het naast de misdaad vooral om de relatie van Nancy en Felix en om de onverschillige houding van de politie. Allebei de boeken zijn uitstekend geschreven en zeker aanraders voor het komende vakantieseizoen.